Vizuelna umjetnost

Nadaju se muzejskom tronu

Nadaju se muzejskom tronu
Nadaju se muzejskom tronu

ZRENJANIN, LOZNICA - Dva muzeja iz Srbije, Narodni muzej u Zrenjaninu i Centar za kulturu "Vuk Karadžić" u Tršiću, nominovani su za prestižnu godišnju titulu - evropski muzej godine, što će doprinijeti da sve bogatiji sadržaji tih kulturnih institucija budu vidljivi i van granica susjedne države.

Zrenjaninski i tršićki muzej tako su se našli među 42 najbolja muzeja na Starom kontinentu, a koji je od njih najbolji biće poznato u maju. Predstavnici ovih kulturnih institucija za "Nezavisne" ističu da je dosadašnji rad i te kako urodio plodom, ali da će ova nominacija uticati i na njihovo dalje djelovanje.

Dajana Đedović, direktorica Centra za kulturu "Vuk Karadžić" u Tršiću, pojasnila je da su oni u posljednje četiri godine učinili mnogo na redefinisanju znamenitog mjesta Tršić i na njegovoj promociji i afirmaciji. "Pre svega, otvaranjem 'Muzeja jezika i pisma' u Tršiću u aprilu 2011. godine, celokupna aktivnost znamenitog mesta u velikoj meri usmerena je na afirmaciju rada Vuka Karadžića, jer taj muzej prikazuje, u najkraćem, njegovu jezičku reformu, govori o njegovim sledbenicima i oponentima i reformi azbuke, tako da posetioci na najbolji način stiču celokupnu sliku o veličini i značaju Vukove reforme", istakla je Đedovićeva.

Pored toga, napominje ona, aktivno rade na ostvarivanju saradnje sa svim slavističkim katedrama u Evropi gdje se uči srpski jezik, tako što organizuju školu jezika i prevođenja, koju pohađaju studenti tih katedri.

"Pored toga, organizujemo radionice kreativnog pisanja, radionicu zvuka 'Vuk i zvuk', letnju likovnu koloniju. Pored 'Muzeja jezika i pisma', iste godine prva 'Kuća pisaca' u Srbiji otvorena je u Tršiću. Do ove godine ugostili smo pisce iz Velike Britanije, Španije, Italije, Hrvatske, Bugarske, Grčke, Republike Srpske, brojne domaće pisce", istakla je Đedovićeva.

Zrenjaninski Narodni muzej, osnovan 1906. godišnje, ima više od 40.000 posjetilaca, što je odlična posjećenost, imajući u vidu veličinu tog grada. Ova institucija u svoj je rad uvrstila i manifestaciju "Muzej u koferu", čije će sprovođenje početi tokom ove godine, a podrazumijeva da muzejski pedagozi posjete škole u okolnim srednjebanatskim selima i noseći nekoliko predmeta u koferu ispričaju priču o muzejima. Vidak Vuković, direktor ove institucije, naglasio je da je sama ta nominacija značajna, ne samo za tu ustanovu kulture, nego za grad pa i čitavu društvenu zajednicu.

"Informisali smo evropske predstavnike o našim radionicama, pružanju usluga osobama ometenim u razvoju, o tome da popularišemo rad Muzeja kod dece tako što za svaku izložbu organizujemo radionice u kojima učestvuju naši najmlađi posetioci. Na taj način stvaramo buduće konzumente dešavanja u Muzeju", naglasio je Vuković.

Narodni muzej u Zrenjaninu je 2006. godine dobio Valtrovićevu nagradu za najbolji muzej u Srbiji, a zaposleni se nadaju i najljepšim vijestima iz Glazgova u maju.

Inkognito posjete

Dajana Đedović je pojasnila da su u borbu za ovo prestižno zvanje ušli s još oko 300 muzeja, koliko je konkurisalo za nagradu, i da su odluku o tome donijeli nadležni na osnovu izvještaja sudija iz Panela evropskih sudija, koji su ih posjetili. Dodaje da je jedna posjeta sudije bila najavljena, dok su dvije bile inkognito, tako da niko nije znao kada su uslijedile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije