Vizuelna umjetnost

"Nasljeđe" na fotografijama Mucovića

"Nasljeđe" na fotografijama Mucovića
"Nasljeđe" na fotografijama Mucovića

Izložbom "Nasljeđe" Rea Mucović, fotograf škole poznatog srpskog fotografa, umjetnika Tomislava Peterneka, predstavila se u četvrtak veče svom rodnom Trebinju u Klubu prijatelja umjetnika "Atanasije Popović".

Izložbu je otvorio upravo Peternek, objasnivši da je Mucovićeva pohađala njegovu školu fotografije, ali da je ljubav prema ovoj umjetnosti i prve korake naučila zahvaljujući pokojnom ocu, poznatom trebinjskom fotografu Slobodanu Mucoviću.

Zato je Rea, osim 30 fotografija, uglavnom portreta snimljenih u posljednje tri godine, izložila i 12 očevih, na kojima su motivi Hercegovine.

"Iako u desetak fotografija ne može stati ono što je moj otac radio čitav život, izabrala sam upravo ove na kojima je prikazana neka druga, zaboravljena Hercegovina iz starih vremena. Moje fotografije su nastale slučajno ili namjerno u Beogradu, Trebinju, Italiji i u pitanju su portreti koje ja zaista volim da radim", kazala je Rea.

Bolji poznavaoci opusa mlade umjetnice i njenog pokojnog oca nisu mogli odgonetnuti koje su njene, a koje njegove fotografije, pa su čak i njihovi potpisi slični, što je Peternek i prilikom otvaranja izložbe objasnio kao normalan slijed stvari na koje asocira i naziv izložbe - "Nasljeđe".

"Njena želja je bila da napravi izložbu s ocem, da se vidi odakle su njeni fotografski koreni i u tome je uspela, zbog čega mislim da ćemo o Rei imati mnogo prilike još da slušamo kroz godine i izložbe koje će praviti, gde je samo važno da ne luta i da zadrži pismo koje sada ima, kako bi njene fotografije imale svoju vrednost i danas i kasnije u istoriji", rekao je Peternek.

Mucovićeva je, osim Peternikove škole, završila i grafički dizajn u Beogradu, pa joj ta dva zanimanja omogućavaju da se bavi poslom koji voli i u kome sarađuje sa brojnim evropskim časopisima. Na nedavno održanom međunarodnom konkursu "ReFoto" izabrana je za usavršavanje na master klasu Nikole Tamindžića, fotografa iz Njujorka, što smatra posebno značajnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije