Vizuelna umjetnost

Neandertalci u Muzeju RS

Neandertalci u Muzeju RS
Neandertalci u Muzeju RS

"Kameni svijet ledenog doba" naziv je arheološke izložbe koja je u srijedu naveče otvorena u Muzeju RS u Banjaluci i predstavlja poklon ovog muzeja građanima povodom Dana grada.

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, svečano je otvorio izložbu, istakavši da je ovo prva izložba arheologa Ivane Pandžić, kustosa Muzeja. On je dodao da ova postavka pokazuje rezultate istraživanja starijeg kamenog doba na području RS.

Ljudi koji su došli da vide izložbu impresionirani su svim što su vidjeli, a ponajviše figurama neandertalaca koji sjede u pećini oko vatre.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz RS, sa suprugom Dijanom i mnogobrojni kulturni i javni radnici Banjaluke.

"Mi imamo najzanimljiviji lokalitet, koji smo i prikazali, a to je pećina Rastuša kod Teslića, a podaci pokazuju da je ona iz 45.000 p.n.e, perioda kada je živio neandertalac na našem području i našli smo dosta ostataka životinjskih kostiju koji imaju i detalje urezivanja", rekla je Pandžićeva.

Ona je dodala da su rekonstrukcijom pećine pokušali da pokažu i prikažu jedan dan porodice koja je živjela u Rastuši tokom ledenog doba.

"Postavili smo nekoliko figura koje stoje oko vatre, jedna figura radi na obradi kože. Mislim da će ova postavka kako djeci tako i odraslima da približi sliku tog života", rekla je Pandžićeva.

Kreativni tim stručnjaka potrudio se da na što atraktivniji način publici približi životni ambijent tokom ledenog doba.

Besplatan ulaz do kraja godine uz "M:tel"

Kompanija "M:tel" obezbijedila je za sve zainteresovane za posjetu Muzeju RS besplatan ulaz do kraja godine. Besplatan ulaz prilika je i za organizovane posjete učenika i građana, a želja "M:tela" je da privuče što više posjetilaca, kao i veća medijska eksponiranost dešavanja u Muzeju RS.

U saopštenju iz "M:tela" navodi se da će ova kompanija, u okviru društveno odgovornog poslovanja, nastaviti da bude prijatelj kulture i ustanova kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije