Vizuelna umjetnost

Neophodan razvoj video-umjetnosti u RS

Neophodan razvoj video-umjetnosti u RS
Neophodan razvoj video-umjetnosti u RS

BANJALUKA - Video-umjetnost u Republici Srpskoj nije dovoljno zastupljena i potreban je prostor da bi se razvijala, a Muzej savremene umjetnosti pokušaće da doprinese njenoj afirmaciji, rekla je danas vršilac dužnosti direktora Muzeja Sarita Vujković.

Vujkovićeva je objasnila da Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske organizovanjem radionice "Video-edicija 01" želi da animira mlade stvaraoce, umjetnike, studente Akademije umjetnosti i drugih umjetničkih fakulteta koji žele da probaju ili već rade u formi videa.

"Ovo je nova praksa Muzeja koja omogućava direktan rad sa umjetnicima i direktan uticaj na stvaranje nove umjetničke scene", rekla je Vujkovićeva novinarima u Banjaluci pred početak radionice.

Video-radionica otvorena je za sve zainteresovane koje zanima video-umjetnost i trajaće do 21. marta. Planirano je da do tada budu održana predavanja, da se razgovara sa mladim autorima, obave snimanja, selektovanje radova i procesa montaže.

Nakon toga, biće izabrano pet najboljih video-radova koji će činiti prvu video-ediciju Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Vujkovićeva je najavila da je "Video edicija 01" prva u nizu planiranih edicija koje Muzej savremene umjetnosti želi da izda.

Prema njenim riječima, cilj ovakvih projekata jeste da se inicira i realizuje produkcija, omogući promocija i naglasi neophodnost razvoja video-umjetnosti kao jednog od dominantnih medija u savremenim umjetničkim praksama.

Umjetnik i profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Mladen Miljanović rekao je da će 21. marta biti predstavljeni umjetnički radovi nastali tokom radionice.

Miljanović, koji je predavač i voditelj radionice, kaže da se video-radionica realizuje kao potreba za potenciranjem specifičnog medija – videa, koji je danas legitimna umjetnička praksa.

"Muzej savremene umjetnosti se u ovom slučaju pozicionira kao jedan servis, dalja edukacija nakon što studenti završe Akademiju umjetnosti. Na taj način postaje, ne samo mjesto reprezentacije umjetnosti, nego i mjesto kreacije umjetnosti", naglasio je Miljanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije