Vizuelna umjetnost

Nik Voker - ulični umjetnik iz Bristola, koji je na prvoj izložbi prodao sva djela

Nik Voker - ulični umjetnik iz Bristola, koji je na prvoj izložbi prodao sva djela
Nik Voker - ulični umjetnik iz Bristola, koji je na prvoj izložbi prodao sva djela

Umjetnik iz Bristola posljednjih godina predstavlja dostojnu konkurenciju slavnom uličnom umjetniku Benksiju, bilo da je riječ o kvalitetu njegovih djela ili cijeni koju ona postižu na svjetskim aukcijama.

Riječ je o Niku Vokeru, koji se predstavlja kao "Vandal", a čiji su se grafiti prvi put pojavili u njegovom rodnom gradu Bristolu. Prvi grafiti osvanuli su na bristolskim ulicama početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, da bi Voker kasnije priznao da su na njegova djela uticali i pojava i popularnost Benksija.

Međutim, Vokerova popularnost raste od 1999. godine, nakon što ga je pozvao slavni režiser Stenli Kjubrik da za potrebe filma "Eyes Wide Shut" - "Širom zatvorenih očiju" - reprodukuje grafite na ulicama Njujorka.

Njegove slike i grafiti prepoznatljivi su po čovjeku sa šeširom, džentlmenu, koji zapravo predstavlja i "vandala", a koji se čak pojavljuje i u video-spotu grupe "The Black Eyed Peas".

Vokerove slike su posljednjih godina dostigle nevjerovatne cifre, s obzirom na to da se radilo o relativno nepoznatom umjetniku. Tako je njegova slika, urađena sprejom i naslovljena "Mona Liza", prodata za čak 54.000 funti. Samo dvije godine kasnije, na samostalnoj izložbi uspio je prodati gotovo sva djela i tada je zaradio nevjerovatnih 750.000 funti.

Inače, ova prva izložba zapamećena je po tome što su kolekcionari bukvalno kampovali 24 sata ispred galerije kako bi došli do njegovih djela.

Voker je bio jedan od glavnih učesnika događaja "See No Evil", u Bristolu, gdje je njegovo djelo bilo najzapaženije tokom cijelog ovog dešavanja.

Iako relativno povučen, baš poput ostalih umjetnika iz njegovog miljea, Voker mnogo putuje i izlaže širom svijeta, a jedna od posljednjih izložbi bila je u Japanu. O radu Voker kaže:

Slika urađena sprejom i naslovljena "Mona Liza", prodata za čak 54.000 funti

"Tek negdje 1992. godine počeo sam tehniku umožavanja matricom da kombinujem sa slobodnim crtanjem. To je prilično poboljšalo moj izraz. Inače, tehnika umnožavanja mi omogućava da neku sliku 'odnesem' bilo gdje i reprodukujem je na bilo kojoj površini."

Tvrdi da svojim djelima, koja su nekada humoristična, a nekada ironična, nastoji da unese život u zidove.

"Slikanje je moj bijeg od stvarnosti. Ako prolaznik, gledajući moje djelo, postigne isti osjećaj kao i ja dok sam ga stvarao, onda je to čak i više nego što sam htio da postignem ovim vidom umjetnosti", kaže Voker.

Nik Voker, koji je rođen 1969. godine, smatra se začetnikom ulične grafiti umjetnosti u Velikoj Britaniji. Pa i pored svog dugog staža i nadimka Grafiti Fenomen, Voker konstantno nastoji da osavremeni i unaprijedi rad.

Iako njegova djela odišu posebnom energijom, Voker želi, kombinujući slobodu koju mu daje sprej i kontrolu koju nalaže matrica, da napravi intrigantna djela, koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Posljednjih godina Vokerova popularnost raste i njegovo ime pojavljuje se u medijima širom svijeta pa je tako "osvanuo" i na naslovnicama nekih njapoznatijih magazina, kao što je "Independent arts magazine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije