Vizuelna umjetnost

Od čajanke iz Alise u Zemlji čuda do srednjeg vijeka

Od čajanke iz Alise u Zemlji čuda do srednjeg vijeka
Od čajanke iz Alise u Zemlji čuda do srednjeg vijeka

BEOGRAD - U Srbiji je U 54 grada održana manifestacija "Noć muzeja" pod nazivom "Otvori oči u noći", koja je izazvala veliki interes mnogobrojnih posjetilaca.

Beograđani su mogli da do jedan sat poslije pomoći uživaju u 120 programa na 60 lokacija, a osim petnaestak novih prostora koji su se priključili ovoj manifestaciji, posebna novina je bila Dječija tura.

Najmlađe posjetioce na Kalemegdanu čekao je "Lego grad", čajanka Alise u Zemlji čuda, druženje sa stanovnicima bebi zoo vrta, a djeca su imala priliku da otkriju tajne Bijele nedjelje, starog običaja koji podrazumijeva pravljenje Pokladnih maski. 

Starija publika je uživala u zanimljivom programu - od legendarnih filmskih poljubaca, preko srednjovijekovnih sprava za mučenje i prve diskoteke na Balkanu do neponovljivog pijačnog provoda na Zelenom vencu. 

Svoja vrata posjetiocima je ove godine ponovo otvoriti prva diskoteka na Balkanu "Kod Laze Šećera", u kojoj su nekada plesali Alen Delon, Mariza Berenson i Omar Šarif, a u kojoj je predstavljena bogata kolekcija umjetničkih djela. 

Beograđani su mogli da u Domu Jevrema Gruića pogledaju pušku hajduk Veljka Petrovića i najstariju sačuvanu vjenčanicu u Srbiji, dok je Muzej Jugoslovenske kinoteke pripremio je izložbu "Poljupci koje pamtimo" - najljepših poljubaca zabilježenih na filmskoj traci, ali i projekcije filmova koji asociraju na ljubljenje. 

U kazamatima na Kalemegdanu bilo je izloženo više od 60 replika sprava koje su u 16. i 17. vijeku služile za kažnjavanje prestupnika, a u Vukovoj zadužbini je bilo izloženo prvo izdanje knjige "Crveni ban". 

U okviru gradskog prevoza GSP "Beograd" posjetioce je čekala postavka Istorija GSP - Karta za budućnost, a biće izložbe stare vozne karte, legitimacije, markice i isprave, kao i "retro" poništivač karata, ali i oldtajmeri među javnim vozilima. 

Organizovana je posebna "Viasat histori" tura, u okviru koje su posjetiocima svoja vrata, pored ostalih, otvorili najstarija psihijatrijska bolnica na Balkanu, kao i Novinska agencija Tanjug, Palata Srbija i zgrada Jadransko - podunavske banke. 

U Domu vojske publika je mogla da vidi odlikovanja i oružje naših predaka, kao i podsjećanje na velikane koji su na slikarskim platnima stvorili "socijalnu umjetnost i socijalistički realizam". 

Kroz izložbu "Moji izumi" Muzej Nikole Tesle predstavio je biografiju slavnog naučnika, a i njegove do sada neobjavljene tekstove o Prvom svjetskom ratu. 

Dvorski kompleks na Dedinju je izložbom "Nijemi svjedok epohe" dočarao kako su današnji prostori izgledali za vrijeme bivših vlasti, a postavka "General Miahilović - prvi borac za slobodu u okupiranoj Evropi" upoznala je publiku sa životom i radom generala Draže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije