Vizuelna umjetnost

Opasni momci svijeta umjetnosti

Opasni momci svijeta umjetnosti
Opasni momci svijeta umjetnosti

Romanse sa maloljetnicama, tuče, sitne krađe pa čak ubistva, sve to može biti pronađeno u biografijama nekih od najslavnijih svjetskih umjetnika.

Iako slavni zbog svoje umjetničke ostavštine, brojni poznati umjetnici vodili su, ili još vode, prilično neslavne živote. Džonatan Džons, autor iz "Guardiana", podsjetio je na neke od najproblematičnijih likova svijeta umjetnosti.

KARAVAĐO: Iako se Mikelanđelo Merizi, mnogo poznatiji kao Karavađo, smatra začetnikom baroknog slikarstva, on je takođe i jedan od najproblematičnijih umjetnika koji je važio za brutalnog čovjeka. Još za života bio je na glasu kao buntovan i opasan muškarac, uvijek spreman za svađu i obračun. U bilješkama iz 17. vijeka navedeno je da je uvijek bio u problemu, od tuča sa poslugom do klevetanja rivala. Na kraju je 1606. mačem ubio jednog mladića te je prognan iz Rima.

BENVENUTO ČELINI:  Iako gotovo smatran herojem, italijanskom vajaru, piscu i zlataru Benvenutu Čeliniju  ubistva  nisu bila strana. Osim ubistva iz osvete, kada je ubio ubicu svoga brata bodežom, takođe je ubio suparnika zlatara. Izbjegao je kaznu, jer je bio obožavan kao umjetnik. U autobiografiji "Moj život" opisuje burne događaje, ali i iskustva sa magijom.

EGON ŠILE: Nesputana erotičnost njegovih slika i prikazi seksualnosti mlađahnih modela doveli su ovog austrijskog slikara do pritvora. Tamo je proveo 21 dan zbog optužbi za zavođenje maloljetnica. On je čak napustio Beč i otišao u malo selo da živi sa jednom sedamnaestogodišnjakinjom.

PABLO PIKASO: Jedan od najpoznatijih umjetnika prošlog vijeka u svom je vlasništvu imao drevne statue ukradene iz "Luvra". Na poklon ih je dobio od svog prijatelja, pjesnika. Uprkos činjenici da su bile ukradene, Pikasu su dobro došle za njegove studije primitivnih formi koje su se odrazile u njegovom stvaralaštvu.

BENKSI: Grafiti najčešće sami po sebi predstavljaju kršenje zakona, a najpoznatiji svjetski ulični umjetnik Benski na njima je izgradio karijeru. Dio njegove slave počiva upravo na sposobnosti da ostane anoniman i izbjegne snage zakona te se nesmetano na zidovima širom svijeta obračunava sa političarima i neistomišljenicima.

ŠEPARD FEJRI: Jedan od najpoznatijih američkih uličnih umjetnika, autor Obaminog postera "Hope", nije se jednom našao u sukobu s policijom. Zbog uništavanja javne površine, odnosno iz njegova gledišta umjetičkog djela, dobio je dvije godine uslovne kazne.

RIČARD DAD: Nadareni viktorijanski umjetnik tragično je obolio od mentalne bolesti tokom svog putovanja Evropom. Nepoznato je što je dovelo do njegove psihičke nestabilnosti, ali kada se vratio u Englesku ubio je oca i nakon toga život proveo u zatvoru i mentalnim institucijama, stvarajući umjetnička djela. U četiri decenije koliko je proveo po ustanovama za mentalno oboljele nastala je većina njegovih najznačajnijih djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije