Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Sarajevski atentat i Stojanovići"

Otvorena izložba "Sarajevski atentat i Stojanovići"
Otvorena izložba "Sarajevski atentat i Stojanovići"

PRIJEDOR - U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena dokumentarno-istorijska izložba pod nazivom "Sarajevski atentat i Stojanovići", kojom se ova ustanova pridružila obilježavanju stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata.

Izložba je posvećena djeci prijedorskog sveštenika Sime Stojanovića - Mladenu, Georgini, Persidi i Sretenu, odgajanim u duhu rodoljublja, koji su se suprotstavljali austrougarskoj okupaciji, a kasnije i aneksiji BiH, a bili su i u vezi s atentatorima na Franca Ferdinanda.

"Željeli smo da damo svoj pečat ovoj godišnjici jer su naši sugrađani Mladen i Sreten Stojanović učestvovali u tom bojkotu i našoj potrebi da se suprotstavimo onome što je nepravedno i da još jednom pokažemo šta ovaj grad znači na velikoj mapi slobodarske svjetske istorije", rekla je Marija Radaković, vršilac dužnosti direktora Muzeja Kozare.

Viši kustos Vedrana Adamović, kao autor ove izložbe, istakla je da je izloženim dokumentima obuhvaćen period od mjesec dana prije početka rata.

"Mi smo se fokusirali na Sarajevski atentat i direktnu vezu porodice Stojanović sa tim događajem, tačnije braće Stojanović, s tim što smo ovaj put priključili i njihove starije sestre Persidu i Georginu, koje su bile članice tajnih đačkih organizacija i pripadnice narodne odbrane", rekla je Adamovićeva.

Ona je dodala da izložba, osim atentata, hronološki prati izbijanje krize, povod za Prvi svjetski rat, suđenje, direktne učesnike atentata, kao i porodicu Stojanović i prilike i teškoće gradu Prijedoru u to vrijeme.

"Riječ je o kopijama originalnih dokumenata koji su izloženi u depadansu, odnosno Spomen-kući porodice Stojanović koje upotpunjuju aktuelne fotografije iz tog vremena", dodala je Adamovićeva.

Ova izložba, koja sadrži 20 panoa i pet vitrina u kojima je izložena brojna istorijska dokumentacija tog vremena, biće otvorena do 27. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije