Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba Stećak

SARAJEVO - U sarajevskoj galeriji Novi Hram večeras je otvorena izložba "Stećak", autora Senada Šabovića.

"Na izložbi sam radio četiri godine, a sve je krenulo kao priča suvenira. Međutim, na kraju je dobila više edukativni karakter, nego što je stvorena potreba da se proda kao suvenir. Tako je postala dio projekta koji radim sa udruženjem 'Obrazovanje gradi BiH' s ciljem da se tema stećaka približi ponajviše djeci", izjavio je Šabović.

Dodaje da se o stećku veoma slabo zna.

"Ova izložba na kojoj je izloženo oko 40 modela stećaka iz BiH, ali i drugih krajeva, interesantan je doprinos upoznavanja šire javnosti sa nacionalnim blagom BiH. Stećci se ne nalaze uz glavne ceste gradova, ali sigurno su nešto specifično za cijeli region Balkana, koji će vjerovatno ući i pod zaštitu UNESCO-a", rekao je Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

Upravo sa tog aspekta Jevrejske zajednice, kaže, zanimljivo je da su stari nadgrobni spomenici na Jevrejskom groblju na Kovačićima prije 300 godina pravljeni baš na uzorku stećaka.

Istakao je uvjerenje da će ova izložba, koja je otvorena do 24. jula, izazvati interes građana.

Kao organizator izložbe "Stećak" zajedno sa La Benovalencijom, Fondacijom "Mak Dizdar" i galerijom Novi Hram, izvršni direktor Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" Jovan Divjak ističe namjeru izložbe - da se publici prikaže dio BiH historije i kulture koja je zajednička stanovnicima BiH i da se kod posjetioca ponovi, obnovi ili proširi znanje o spomeničkim vrijednostima koje su nastajale od 13. do 15 stoljeća.

"Nadam se da će svi posjetioci malim gestom - kupovinom replike stećka, učestvovati u stipendiranju djece BiH", dodao je Divjak.

Autor Šabović rođen je u Prištini, gdje je živio do 1998. godine, a zatim dolazi u Sarajevo. Želeći pobjeći od svakodnevnih pritisaka i stresa počeo je slikati. Njegov afinitet prema umjetnosti, kako kaže, postojao je oduvijek. No, ne samo afinitet prema umjetnosti, štiva dokumentarnog karaktera neizostavan su dio njegovog dana. Spajajući te svoje dvije ljubavi, odlučio je kupiti nešto gipsa, te počeo praviti malene kopije bosanskih stećaka.

Šabović je naglasio da je u pripremi priručnik, koji će temu stećaka, koja je veoma složena, približiti djeci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije