Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba crteža "sm.ART" u Banjaluci

Otvorena  izložba crteža "sm.ART" u Banjaluci
Otvorena izložba crteža "sm.ART" u Banjaluci

U Malom izložbenom salonu Banskog dvora u Banjaluci u utorak naveče otvorena je izložba crteža Gorana Jankovića pod nazivom "sm.ART" .

Multimedijalni projekat "sm.ART" nastao je na Akademiji lijepih umjetnosti u Beogradu tokom prošle godine u okviru kompleksnih istraživanja virtuelnih realnosti i savremenih vizuelenih komunikacija.

Izložbu je otvorio Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, koji je tom prilikom čestitao autoru i rekao da već duže vrijeme s interesovanjem prati njegov umjetnički rad.

Prema Jankovićevim riječima, "realnost u kojoj živimo upravo nestaje i mi prisustvujemo usponu virtuelne realnosti, koja se zasniva na negaciji samog principa realnosti".

"Danas bilo koji objekat može da postane fetiš i njegova virtuelnost je totalna. Mi smo svjedoci fetišacije svih oblika ljudskog djelovanja, a posebno seksualnosti u posebnim nijansama sive, koja nas svjesno i brutalno nastoji napraviti daltonistima. Virtuelna realnost u suštini zamjenjuje realni svijet i tako postaje univerzalna forma našeg modernog fetišizma", rekao je Janković.

U okviru koncepta kreiran je projekat "sm.ART", koji kroz različite umjetničke forme i tehnike preispituje značenje ljudskog tijela u kontekstu savremenih komunikacija.

"Ova izložba je svojevrsni omaž majstoru devete umjetnosti, italijanskom umjetniku Guidu Krepaksu i liku njegove Valentine, stvorene 1965. godine sa karakterističnom paž frizurom", istakao je autor izložbe.

On je dodao da je Valentina, koja danas na društvenim mrežama egzistira kao digitalni i erotski arhetip, bila je osnovna inspiracija za realizaciju izloženih crteža.

Izložba crteža ovog umjetnika biće otvorena do 12.  aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije