Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba likovnih radova učenika

Otvorena izložba likovnih radova učenika
Otvorena izložba likovnih radova učenika

BANJALUKA - U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci danas je otvorena deveta izložba likovnih radova učenika osnovnih škola pod nazivom "Muzejski eksponat kao inspiracija" na kojoj je izloženo 145 dječijih radova.

Viši muzejski pedagog Nataša Nogo istakla je na otvaranju izložbe da Pedagoška služba Muzeja Republike Srpske već devetu godinu u saradnji sa osnovnim školama Srpske organizuje likovne radionice, u okviru tradicionalne manifestacije "Proljeće u Muzeju".

Ona je navela da je od 23. marta do 3. aprila Pedagoška služba Muzeja organizovala 24 likovne radionice u kojima je učestvovalo 145 učenika iz 29 osnovnih škola Republike Srpske.

"Djeca su crtala u Muzeju, a odabrali su po svom izboru muzejski eksponat ili predmet koji ih je inspirisao, uživala su i maštala su u koloritu zmijanjskog veza, narodnih nošnji, bogate flore i faune", rekla je Nogo.

Ona je naglasila da Muzej Republike Srpske pruža veliku pažnju i podršku talentovanim učenicima osnovnih škola, čime podstiče dječiju kreativnost i pomaže im da razviju sposobnosti i vještine.

Nogo je rekla da programom edukativno-kreativnih radionica djeca razvijaju pozitivan stav prema estetskim vrijednostima likovnog rada, kao i stav prema umjetnosti i kulturnom nasljeđu.

"Zahvaljujući uspješnoj i dugogodišnjoj saradnji Pedagoške službe sa osnovnim školama Muzej je postao mjesto u kome učenici na organizovan i kvalitetan način provode slobodno vrijeme", rekla je Nogo.

Ona je navela da je stručni žiri Muzeja Srpske odabrao najbolje radove i dodijelio tri nagrade učenicima šestih i sedmih razreda i tri nagrade učenicima osmih i devetih razreda, kao i plakete naarađenim učenicima i zahvalnice školama.

U ovogodišnjoj manifestaciji "Proljeće Muzeju" učestvovali su učenici osnovnih škola iz Banjaluke, ali i učenici iz Vlasenice, Teslića, Kneževa i Prijedora koji su inspiraciju nalazili koristeći predmete iz škrinja svojih baka.

U manifestaciji su učestvovali i djeca iz Centra "Zaštiti me", Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora i Dječijeg doma "Rada Vranješević", kao i djeca Udruženja "Iskra" iz Banjaluke.

Prvonagrađena učenica šestog razreda Osnovne škole "Ivo Andrić" iz Banjaluke Anastasija Šašić-Vučinić rekla je da joj je za njen nagrađeni crtež lisice inspiracija bila njena igra.

Ona je rekla da voli da crta i da drugi put učestvuje na izložbi u Muzeju Republike Srpske, naglasivši da će joj nagrada biti dodatna motivacija i podsticaj za učestvovanje u ovakvim manifestacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije