Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba o Simeonu Milutinoviću

Otvorena izložba o Simeonu Milutinoviću
Otvorena izložba o Simeonu Milutinoviću

BIJELJINA - U okviru kulturne manifestacije "Višnjićevi dani" u bijeljinskoj Galeriji večeras je otvorena izložba o srpskom pjesniku Simeonu Milutinoviću Sarajliji, čiji je autor Jelena Janjić, bibliograf savjetnik iz Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

"Ovo je osma postavka izložbe u gradovima Republike Srpske, u godini jubileja, dva vijeka od objavljivanja prve Milutinovićeve pjesme 'Srpska moma'", rekla je novinarima Janjićeva.

Prema njenim riječima, izložba sadrži građu iz fonda Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i dio zaostavštine pjesnika koja se nalazi i čuva u arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu.

Publici su izložene kopije rukopisa poznatog pjesnika, isječci iz tadašnje štampe, pjesnikovi i portreti njegovih savremenika i prijatelja Vuka Karadžića i Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Izložba je nazvana "Pjesnik nebom osijani", kako je Milutinovića nazivao Njegoš.

Publici u Bijeljini večeras je predstavljena i knjiga "Prag zdravlja" iz kolekcije "Odgovori" beogradskog publiciste Miloša Jeftića u kojoj su kazivanja o poznatom hirurgu i profesoru medicine Živanu Maksimoviću, rodom iz Bijeljine.

Promocija je održana u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić", u gradu gdje će sutra biti svečano dodijeljene nagrade recitatorima, besjednicima i mladim literatama, čime se završavaju 21. "Višnjićevi dani".

U ime organizatora, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Bijeljine Dušanka Novaković je ocijenila da je ovogodišnja manifestacija ponudila bogat i raznovrstan program za sve generacije.

"Trudili smo se da napravimo koncepciju koja će zadovoljiti zabavni element, ali da uvijek u nečemu podučava i pruži priliku mlađim i strarijim da se upoznaju sa onim što je preraslo i prebrodilo vijekove, a živi i savremeno je i danas", rekla je Novakovićeva.

Zbog nedostatka novca "Višnjićevi dani" su umjesto 7 dana, kao ranijih godina, ove godine trajali 5 dana.

Posljednje večeri manifestacije u Centru za kulturu održano je tradicionalno veče guslara i folklora na kojem su nastupali i izvođači etno-muzike iz gradskog kulturno-umjetničkog društva "Semberija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije