Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba povodom 100 godina od Prvog svjetskog rata

Otvorena izložba povodom 100 godina od Prvog svjetskog rata
Otvorena izložba povodom 100 godina od Prvog svjetskog rata

BANJALUKA - Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson otvorio je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske izložbu povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata.

"Cilj izložbe je da predstavi savremene dokaze na objektivan i nepristrasan način, te da ljudima omogući da sami dođu do zaključka o dešavanjima tokom Prvog svjetskog rata", rekao je Ferguson u Banjaluci prilikom otvaranja izložbe pod nazivom "A onda, odjeknuo je hitac u Sarajevu...: Prvi svjetski rat i BiH".

Ferguson kaže da je po dolasku u BiH prošle godine naučio da je istorija "ne samo daleka i konkurentna, nego je u isto vrijeme i kontroverzna".

Autor izložbe i direktor Istorijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović rekla je da je izložba realizovana u saradnji sa Britanskim savjetom u BiH i Imperijalnim ratnim muzejim iz Londona, iz kojih su posuđene fotografije koje prikazuju scene sa svjetskih ratišta.

"Ono što je naš doprinos je da kroz arhivsku i novinsku građu, tekstove, dokumente, fotografije i druge predmete, predstavimo kako je Veliki rat uticao na malog čovjeka, to jeste građane BiH", rekla je Hašimbegovićeva.

Prema njenim riječima, posjetioci izložbe, osim tekstova i fotografija, mogu vidjeti i određene eksponate naoružanja iz Prvog svjetskog rata, iz depoa Istorijskog muzeja BiH, te tri umjetnička djela slikara Petra Šaina, koji je bio na frontovima i događaje sa ratišta prenosio na slikarsko platno.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović Zečić napomenula je da je izložba premijerno otvorena 26. juna 2014. godine u Istorijskom muzeju BiH, te da je finansijski podržana od EU.

Zečićeva je najavila da će u okviru ove izložbe sutra biti održane radionice za profesore i nastavnike istorije, te kustose, a na kojima će im biti predstavljeni načini na koje mogu muzejske izložbe i postavke povezati sa nastavom.

Izložba će u Banjaluci biti otvorena do 10. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije