Vizuelna umjetnost

Otvorena manifestacija "Noć muzeja"

Otvorena manifestacija "Noć muzeja"
Otvorena manifestacija "Noć muzeja"

BANJALUKA - Tradicionalna Međunarodna manifestacija "Noć muzeja" otvorena je večeras u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci, gdje je više od 150 učesnika priredilo bogat program.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da ova institucija daje punu podršku manifestaciji "Noć Muzeja".

"Ova manifestacija je veoma važna, jer je Muzej Republike Srpske dio evropske porodice muzeja", rekao je novinarima Čubrilović.

On je naglasio da će Narodna skupština Republike Srpske biti pokrovitelj izložbe "Zmijanjski vez".

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević naglasio je da će stanovnici gradova u Srpskoj, u kojima postoje muzeji, večeras besplatno moći da ih posjete i informišu se o njihovoj građi.

"Samo Muzej u Doboju večeras neće učestvovati u ovoj manifestaciji, jer još nije sve obnovljeno od prošlogodišnjih poplava. Važno je što naše institucije kulture tradicionalno ovilježavaju ovu noć", rekao je Malešević.

Direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić kaže da ova institucija tradicionalno obilježava "Noć muzeja".

"I ove godine imamo bogat program za `Noć muzeja`. Za nas je veoma važno što je u proteklih mjesec dana Muzej Repubilke Srpske posjetilo 1.190 učenika, što je apsolutni rekord", rekla je Puvačićeva.

Na manifestaciji, koja će trajati večeras do 23.00 časa, učestvuju učenici Osnovne škole "Branko Ćopić" iz Banjaluke, banjalučke srednje "Medicinske škole", studenti Akademije umjetnosti i džez bendovi.

Oko hiljadu posjetilaca u jednom danu u Bijeljini

 "Noć muzeja", koja je deseti put organizovana u Bijeljini, tradicionalno okupi oko hiljadu posjetilaca u Muzeju Semberije, uglavnom mladih, što i jeste cilj ove međunarodne manifestacije, izjavila je organizator ovogodišnjeg programa Snežana Antić.

Posjetioci večeras imaju nesvakidašnju priliku da obiđu stalne muzejske postavke od 17 do jedan čas iza ponoći i da uživaju u bogatom kulturnom i zabavnom programu prilagođenom djeci i tinejdžerima.

Za djecu predškolskog uzrasta i učenike nižih razreda osnovne škole organizovana je grnčarska radionica i prikazivanje crtanih filmova u muzejskoj Sobi za istoriju, kao i posluženje sokovima i slatkišima.

Najmlađa publika je uz Antićevu prvi put obišla i tri stalne postavke Muzeja Semberije - istorijsku, etnološku i arheološku.

U "Noći muzeja" posjetioci će imati priliku da slušaju koncert učenika gradske Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković", nastup Vokalne etno-grupe i narodnog orkestra Srpskog kulturno-umjetničkog društva "Semberija".

U organizaciji Muzeja Semberije postavljena je i izložba citata iz kultnog italijanskog stripa "Alan Ford", pod nazivom "Ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti", koju će publika moći da pogleda do 24. maja.

U noćnim časovima slijedi program mladih gradskih glumaca okupljenih oko teatra "Ubuntu" i svirka benda "Arka".

Otvorena izložba fotografija Podgrmečkih vodenica

Otvaranjem etnološke izložbe "Podgrmečke vodenice", autora Milovana Antovića, u Muzeju Kozare počela je "Noć muzeja".

Otvarajući manifestaciju, direktor muzeja Zoran Radonjić rekao je da se ova ustanova pridružila zajednici evropskih muzeja koji tokom ove noći priređuje mnoštvo različitih sadržaja.

"Sve ovo radimo s namjerom da privučemo novu publiku u muzej, posebno mlade, i zato smo pripremili raznovrstan i zanimljiv program za sve uzraste", istakao je Radonjić.

Autor izložbe o podrčmečkim vodenicama Milovan Antonić pojasnio je da je riječ o fotografijama vodenica u slivovima Japre i Vojskove odnosno Sane i Une, koje je počeo da izrađuje od 1970. godine.

Antonić je naglasio da su vodenice stotinama godina unazad bile važne našem narodu, isto kao njive, livade i šume, jer su značile život, ali i što su građene na najljepšim mjestima, na obalama rijeka i pored brzaka i slapova.

Antonić je dodao da ova izložba obnavlja sjećanja na život naroda u prethodnih nekoliko stotina godina.

Prema njegovim riječima, žalosno je što je od nekadašnjih više od 200 vodenica danas u Podgrmeču ostalo dvadesetak.

"One znače materijalno i kulturno dobro naše kulturne baštine i poruka izložbe je da se vratimo prirodi, starim provjerenim vrijednostima, zdravoj hrani i da njegujemo i obnavljamo ono što je nekad bilo dobro, a to je brašno sa vodenice", kaže Antonić.

Tokom "Noći muzeja", koja je izazvala veliku pažnju Prijedorčana, biće održano predavanje Mirjane Vojvoda sa Arheološkog instituta iz Beograda koja će predstaviti dostgnuća arheološkog projekta "Viminacijum - rimski vojni logor Kostolac".

Program će trajati do jedan čas iza ponoći, a posjetiocima će do tada biti prikazani dokumentarno-istorijski film "Nekad i sad - kuće znamenitih ljudi: dr Arčibald Rajs" i etnološko-dokumentarni film "Usamljeni Samarićanin".

U muzičkom dijelu večeri učestvuje kvartet klarineta iz Banjaluke, a posjetioci će u pauzi moći da degustiraju domaću hranu iz Poljoprivredne zadruge "Agrojapra" iz Donjih Agića.

"Noć muzeja" u Muzeju Kozare u Prijedoru organizuje se od 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije