Vizuelna umjetnost

Pikaso na stalnoj izložbi u Kozarskoj Dubici

Pikaso na stalnoj izložbi u Kozarskoj Dubici
Pikaso na stalnoj izložbi u Kozarskoj Dubici

KOZARSKA DUBICA - Litografija Pabla Pikasa, koja je godinama u posjedu Narodne biblioteke u Kozarskoj Dubici, biće izložena u ovoj opštini u okviru stalne postavke legata Boška Šiljegovića, najavio je načelnk ove opštine Mile Zlojutro.

On je potvrdio da je autentičnost djela "Glava muškarca" poznatog španskog slikara utvrđena ekspertizom istoričara umjetnosti Danke Damjanović.

"Saznanje da je riječ o autentičnom djelu značajno je za promociju naše opštine", rekao je Zlojutro.

On je naveo da će litografija Pabla Pikasa biti izložena u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici u okviru stalne postavke legata narodnog heroja Boška Šiljegovića i da će biti obezbjeđena na adekvatan način.

"Djelo Pabla Pikasa ima veliku umjetničku vrijednost, a prava vrijednost bi se znala tek kada bi se grafika, odnosno, litografija prodala na tržištu", rekao je Zlojutro.

On je dodao da bi sertifikacija te slike kod evropskih institucija bila preskupa, te da nema smisla, jer nije poznata stvarna vrijednost tog djela.

Direktor Narodne biblioteke u Kozarskoj Dubici Danijela Balaban potvrdila je da su u toj ustanovi u toku pripreme za izlaganje legata narodnog heroja Boška Šiljegovića u okviru koje će javnosti biti izloženo i djelo Pabla Pikasa.

"Taj posao bi mogli završiti za desetak dana, a javnost će o datumu otvaranju postavke biti naknadno obaviještena", rekla je Balabanova.

Ona je precizirala da legat narodnog heroja Boška Šiljegovića, koji je u posjedu biblioteke u Kozarskoj Dubici od 1988. godine, sadrži 2.343 monografske publikacije, 2.419 serijske publikacije, dvije umjetničke slike, 46 grafika i plaketu AVNOJ-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije