Vizuelna umjetnost

Pikasove grafike pred publikom

Pikasove grafike pred publikom
Pikasove grafike pred publikom

KOZARSKA DUBICA - Izložba umjetničkih djela jednog od najvećih slikara svih vremena Pabla Pikasa, te Viktorije Rabžajeve koja se ubraja među vodeće svjetske restauratore i Dubičanina Radeta Babića biće otvorena 27. aprila u hotelu "Zepter" u Kozarskoj Dubici, povodom Dana te opštine.

Ovu postavku je organizovala Turistička organizacija opštine Kozarska Dubica, a posjetioci će do 1. maja imati priliku da pogledaju grafike Pabla Pikasa iz ciklusa "Volard", koje su nastale tridesetih godina prošlog vijeka, kao i poštanske marke inspirisane likom i djelom ovog velikog umjetnika.

Rade Babić je pojasnio da je Dubica na više načina vezana za Pikasa, ali i da je jedan od njih svakako djelo "Glava muškarca", koje se sada nalazi u tom gradu, a koje je slavni slikar poklonio heroju Bošku Šiljegoviću na kongresu Komunističke partije u Parizu 1964. godine.

"Malo je poznata i činjenica da je Pikaso nacrtao originalni poster za film 'Bitka na Neretvi' Veljka Bulajića. Takođe, kako je ovaj slikarski genije bio obožavalac žena, jedna od njegovih muza Dora Mar imala je hrvatsko porijeklo i prezivala se Marković", otkrio je Babić neke od malo poznatih detalja o slavnom slikaru.

Pikasove grafike su posebno tražene među kolekcionarima budući da su najčešće štampane na posebno zaštićenom ručno rađenom papiru i samim tim imaju dodatnu vrijednost.

Kada su u pitanju njegova djela koja će biti izložena, Babić je pojasnio da je riječ o motivima Une, rađenim tehnikom ulje na platnu, kao i da su prodajnog karaktera.

"Veoma je značajno i što će biti izložena djela Viktorije Rabžajeve, koja je jedna od istaknutih ruskih slikarki i restauratorki. Neka od njenih djela su rađena u čast Pabla Pikasa i upravo će njih imati priliku da pogledaju posjetioci", istakao je Babić i dodao da je ona jedno vrijeme radila i kao restaurator u Muzeju "Ermitraž" u Sankt Peterburgu.

Povodom Dana opštine Kozarska Dubica biće održano i izlaganje "Stvaralački čin Pabla Pikasa" Andreja Jovandića, profesora filozofije i sociologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije