Vizuelna umjetnost

Počelo oslikavanje murala u Banjaluci

Počelo oslikavanje murala u Banjaluci
Počelo oslikavanje murala u Banjaluci

BANJALUKA - U okviru Graffiti Jama "Flaster", umjetnici Artez i Lonac u petak su počeli da oslikavaju prvi mural u Banjaluci, koji će krasiti petospratnicu u naselju Borik.

Petar Bilbija, jedan od članova "Flastera", rekao je da je ovo već tradicionalni događaj, ali da sada prvi put imaju dozvolu od Gradske uprave da muralom prekriju cijelu stranu jedne zgrade.

"Imamo dva umjetnika, jedan iz Beograda i jedan iz Zagreba, koji su po našoj ocjeni među najboljima u regionu i koji će, ukoliko dozvole vremenske prilike, završiti mural za pet ili šest dana. Do sada smo se bavili oslikavanjem zidova i platana koja su bila izložena u muzeju, a ove godine stigao je na red mural", rekao je Bilbija.

Lonac, umjetnik iz Zagreba, kazao je da je prvi put u Banjaluci i BiH, te da je do sada, što se tiče murala, najviše radio u Hrvatskoj i Engleskoj. Priča kako je došlo do saradnje sa Banjalučanima.

"Organizacija je jedna od najboljih koje sam dosad doživio. Skela je fenomenalna, te nam olakšava izvedbu. U ovom poslu ne postoji objektivan način da se nešto ocjenjuje, a poenta istog je rad i nova poznanstva, dok je najveće priznanje to što te zovu u druge države i plaćaju ti za to", kazao je Lonac. Otkrio nam je da će na muralu dominirati crvena i ljubičasta boja.

Artez, njegov kolega iz Beograda, istakao je da je učesnik ovog projekta već treću godinu zaredom, i da je sve bolje i bolje.

Saradnja sa Loncem, prema njegovim riječima, počela je putem interneta, gdje su se dogovorili u vezi sa cijelom idejom, da bi nakon toga zajedničkim snagama i kreativnim energijama napravili skicu murala kojoj su dali ime "Find your way to fly".

Artez se pored zidnog slikarstva bavi i "običnim", ali kako kaže, samo zimi, i to ako ga i tada posao ne odvede u neke egzotičnije krajeve kao, recimo, prošle zime u Brazil. Sponzori ovog događaja u gradu na Vrbasu su "Banjalučka pivara" i grad Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije