Vizuelna umjetnost

Podržimo "Umjetnost za humanost"

Podržimo "Umjetnost za humanost"
Podržimo "Umjetnost za humanost"

BANJALUKA - Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" iz Banjaluke organizuje prodajnu izložbu slika pod nazivom "Umjetnost za humanost" u četvrtak, 4. juna, u 19 časova u Kulturnom centru Banski dvor.

"Izložena djela donirali su profesori i studenti likovnih umjetnosti sa banjalučke Akademije umjetnosti i slikari, među kojima su Slaviša Kević, Nikola Zaklan, Zoran Suvajac, Zoran Egić, Olivera Šipka, Golub Vujičić, Đurđica Bjelošević, Branko Jungić i brojni drugi", kaže za Mondo sekretar Udruženja Dijana Berić.

Prisutni će imati priliku da vide više od 50 umjetničkih djela, a sav prihod od njihove prodaje namijenjen je za pomoć porodicama djece oboljele od malignih bolesti. Dječji malignitet je vodeći uzrok smrtnosti kod djece uzrasta do 14 godina, kako kod nas, tako i u Evropi, i pripada grupi rijetkih bolesti. Od 100 odsto oboljelih od maligniteta, manje od jedan odsto su djeca i taj mali procenat je nedovoljan da bi se farmaceutskim kompanijama isplatila klinička istraživanja i kreiranja novih lijekova namijenjenih djeci.

Postoje razne vrste maligniteta koje svaka za sebe imaju specifičnosti, različit način liječenja i zbog toga različite šanse za izlječenje. Bolest nastaje zbog nekontrolisanog rasta ćelija. Dječji malignitet se može javiti u obliku leukemije koja se širi u krvnom sistemu ili malignih tumora (novo stvaranje tkiva), koji se mogu javiti svuda po tijelu.

Pored intenzivnog istraživanja u ovom području ni danas se još ne zna zašto djeca obolijevaju od raka. Pošto do sada uzrok maligniteta kod djece još nije objašnjen, znači da ne postoji način da se bolest spriječi.

Istraživanja su pokazala da 80 odsto djece oboljele od malignih bolesti ozdravi, donosi Mondo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije