Vizuelna umjetnost

Pokreti oslobađaju unutrašnje emocije

Pokreti oslobađaju unutrašnje emocije
Pokreti oslobađaju unutrašnje emocije

Nevena Milašinović, mlada slikarka iz Banjaluke, likovnom umjetnošću, ali i poezijom bavi se odmalena, a dio te ljubavi i strasti predstaviće večeras izložbom slika pod nazivom "Pokreti", koja će u 19 časova biti otvorena u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Svestrana umjetnica navodi da je riječ o radovima koji su nastajali posljednje tri godine.

"Pokretima sam se bavila kao formom - oblikom koji je negdje u nama svima, te sam željela da vidim kako se on može ispoljiti preko slike. To su neki moji mali mikrozapisi u formi slike i malih crteža", pojasnila je Milašinovićeva na početku razgovora za "Nezavisne".

Milašinovićeva je diplomirala na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, na Odsjeku za slikarstvo. Magistrirala je na Junačkovoj akademiji muzičke i pozorišne umjetnosti u Brnu, smjer scenografija. Pisanjem poezije se bavi od osnovne škole. Objavila je zbirku poezije "Sunčevi dani", zanimaju je i ilustrovane knjige, kao i pozorišna, likovna umjetnost i fotografija.

Tehnika kojom su rađena djela koja čine postavku "Pokreti" je akril na platnu.

"Bavila sam se istraživanjem spoljašnjeg svijeta i mog bića sa svijetom oko mene na način da kroz sliku pokušam ispoljiti svoje emocije. 'Pokreti' pokušavaju da komuniciraju s posmatračem, tako da on ima dovoljno prostora da može da ih tumači na svoj način, kao i da sam završi započetu priču", istakla je Milašinovićeva.

Duhovna i fizička fascinacija muzikom, riječju, bojom, linijom, akcijom i pokretima razvijena je u svojevrsnu filozofsku misao, riječi su Siniše Vidakovića, istoričara umjetnosti potpisanog u tekstu kataloga postavke.

Ova umjetnica napominje da je muzika inicijator koji pomaže da se njeni zapisi ostvare, kao i da je muzika pokretač unutrašnjih pokreta.

"Sama priča 'Pokreta' je priča o oslobađanju nekih unutrašnjih emocija", navodi ona.

Smatra da je mladim umjetnicima neophodna veća podrška, ali takva da prati čitav proces izlaganja jednog umjetnika, od biranja radova, selekcije pa do samog načina postavke.

"Umjetnici se negdje osjećaju i izgubljenim u današnjem vremenu. Broj izlagačkih prostora se na sreću povećao, ali ne postoje ni jasni načini kako aplicirati za iste, te je nekad teško dobiti priliku da izlažemo u istima. Možda se iz tih razloga stvara utisak da umjetnici nisu dovoljno aktivni, ali je najveći problem nedovoljno ulaganje u kulturu", istakla je Milašinovićeva.

Svi oni koji su pogledali predstavu "Crvenkapa", koja je na redovnom repertoaru scene "Juhu" Gradskog pozorišta Jazavac u Banjaluci, imali su priliku da se uvjere i u scenografske talente Milašinovićeve, koja je zaslužna i za scenografiju nekih predstava u Narodnom pozorištu RS.

"Oduvijek su me interesovali kostim i neka vrsta dizajna, a nakon završene Akademije u Banjaluci željela sam da nastavim istraživanje dalje u tom pravcu. Našla sam priliku u Češkoj i zapravo scenografija obuhvata sva moja interesovanja u jedno. Dakle, i moj književni i likovni rad se kroz scenografiju stapaju u jedno", pojasnila je Milašinovićeva i dodala da će u budućnosti nastaviti da aktivno usavršava svoja umjetnička interesovanja, a želja joj je i da dobije stalni posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije