Vizuelna umjetnost

Poplava odnijela crteže, ali ne i kreativnost

Poplava odnijela crteže, ali ne i kreativnost
Poplava odnijela crteže, ali ne i kreativnost

Umjetnik Bojan Jokanović (30) iz Doboja, kojem je poplava prošle godine odnijela 150 crteža, ali ne i kreativnost, ponovo je svoje stvaralaštvo "podigao na noge", uradio nove crteže i već razmišlja o novoj izložbi.

U izradi crteža izražava se raznim tehnikama, a najčešće su na njima teme iz svakodnevnog života, koje obrađuje na duhovit način. Prošle godine u maju, u Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju, ljubitelji karikature imali su priliku da vide na izložbi njegov dugogodišnji rad.

Epilog te lijepe priče bio je težak, jer je poplava baš na dan zatvaranja izložbe opustošila galeriju, tako da su i njegovi radovi otplutali s njom.

Od cjelokupne postavke ostao mu je samo izložbeni plakat, koji je za uspomenu donio u stan. Bojan nije tugovao za crtežima, nego se okrenuo stvaranju kvalitetnijih i zrelijih radova.

"Postpoplavni period je i te kako uticao na moj rad. Iz tog perioda proizašao je veliki broj tematskih karikatura koje oslikavaju poplavu, mentalitet našeg naroda u nevolji, ali i poslije nje", ističe Bojan.

Teško mu je da se sjeti prvih likovnih koraka, ponekad mu se čini da je rođen s olovkom u ruci.

"U toku djetinjstva i nedostatku nekih zanimljivijih ideja, moje igračke su bile olovke i bojice. Napajanje domova električnom energijom teške 1992. godine predstavljao je tada rijedak fenomen, samim tim i animirani film mojim vršnjacima i meni je bio 'misaona imenica', tako da sam stripove i crtane filmove stvarao sam", priča Bojan, koji inače radi kao pravoslavni vjeroučitelj u nekoliko osnovnih škola.

Talenat i ljubav za umjetnost naslijedio je od oca, koji se duži niz godina bavi duberezom, a ljubav prema muzici od majke, koja je inače muzikalne prirode.

"Afinitet za umjetnost, ali i želju da studiram tu oblast ipak je nadjačala ljubav prema bogoslovlju, tako da sam se školovao u tom pravcu, ali ipak crtanje je ostala zanimacija kojom volim da popunim slobodno vrijeme", ističe Bojan.

Djela koja stvara imaju za cilj da stave osmijeh na lica posmatrača. Često obrađuje teme današnje nekvalitetne muzike, odnose među ljudima, ponašanje, slab nivo kulture, pojave needukativnih sadržaja kao što su razni rialiti programi puni nemorala i loše slike koje se šalju mladima.

"Karikatura je vrlo kompleksan slikarski medij za koji treba imati informisanost, maštu, stil i razumijevanje, bilo da ga stvaraš ili posmatraš. Ne možeš njome mijenjati nečije mišljenje, obrazovati nekoga, to je tvoje lično mišljenje koje pronađe istomišljenike ili protivnike", kaže Bojan.

Prema njegovim riječima, baviti se karikaturom lakše je nego baviti se fizičkim radom.

"Većina mojih karikatura nailazi na pozitivnu reakciju publike. Naravno, ima i onih kojima se ne sviđa moj rad", kaže ovaj Dobojlija.

Na izlaganje novih radova ne žuri, ali razmišlja o tome, jer ponude stižu.

Dok ne napravi novu izložbu, njegove radove moguće je vidjeti na Facebook stranici Bojan Jokanović - crteži i karikature, gdje ovaj umjetnik prima i narudžbenice,

Kada se ne bavi prosvjetnim radom i crtanjem, slobodno vrijeme koristi za sviranje gitare i slušanju kvalitetne muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije