Vizuelna umjetnost

Popularni strip Valter brani Sarajevo ponovo u prodaji

Popularni strip Valter brani Sarajevo ponovo u prodaji
Popularni strip Valter brani Sarajevo ponovo u prodaji

Agarthi Comics pokreće novu bibliteku Biblioteka Bosančica, namijenjenu bh. strip izdanjima.

Kako su naveli u saopštenju, odlučili su pokrenuti jednu ovakvu biblioteku kako bi dali priliku svim novim autorima, ali istovremeno i podsjetili stare generacije kakvi su stripovi rađeni u proteklim decenijama u BiH.

Kao prvo djelo, koje će otvoriti novu biblioteku naći će se Valter brani Sarajevo, autora Ahmeta Muminovića, vjerovatno jedno od najznačajnijih djela bh. autora, a moguće i cijele bivše Jugoslavije.

Valter brani Sarajevo slovi kao najtiražniji strip SFR Jugoslavije. Nakon objavljivanja je izvezen u par zemalja i, između ostalog, u NR Kini je štampan u tiražu od nekoliko miliona, prenosi RadioSarajevo.ba.

Izdanje je rađeno u B5 formatu, c/b, na 128 stranica. Kvalitet izdanja i kompletne biblioteke ostaje u Agarthi Comics tradiciji, na ekološki čistom papiru (bez posječenog i jednog drveta zbog Agarthi izdanja).

Izdanje je samo po sebi i kuriozitet jer sadrži i detaljnu biografiju Vladimira Perića Valtera, strip koji se sastoji od 6 epizoda na 90 stranica i, kao dodatak, fotogaleriju ratnog puta Valtera i njegove sahrane u Sarajevu nakon pogibije prilikom borbi za oslobođenje grada, sa 55 do sada neobjavljenih fotografija.

Valter brani Sarajevo će biti u pretplati u periodu od 7. do 15. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije