Vizuelna umjetnost

Posjetioci izložbe na putu kroz dubinu i površinu

Posjetioci izložbe na putu kroz dubinu i površinu
Posjetioci izložbe na putu kroz dubinu i površinu

BANJALUKA - Druga samostalna izložba radova akademskog slikara Milana Kneževića pod nazivom "Paralelni pristup dubini i površini" otvorena je u ponedjeljak uveče u Narodnom pozorištu Republike Srpske (NP RS).

"Ja sam gledao proces stvaranja ovih slika  i dodatno je ushićenje nakon toga vidjeti izložbu pošto je nevjerovatno čime se sve Milan služi - šta god dohvati, od sunđera, četke, svaka alatka postiže svoj fantastičan efekat na slici. On je na prvom mjestu vrhunski zanatlija i umjetnik i ja bih ga izdvojio po vladanju tehnologijom", kazao je Bojan Mikulić, akademski vajar i Kneževićev kolega, jedan od mnogobrojnih prisutnih iz svijeta umjetnosti i uopšte, na izložbi koja je prisutne vodila kroz dubinu i površinu likovnog stvaralaštva.

"Moglo bi se reći da Milanovo stvaralaštvo ide od racionalnog, vidljivog, prepoznatljivog i iracionalnog, onog stvaralačkog gdje prije svega prevladava emotivni, iskreni doživljaj. Slike nas uvlače u jednu vrstu subjektivne realnosti, pri tome ne mislim na onu realnost od koje svako od nas želi da pobjegne, već na neku drugu, prilagođenu i prozračnu", rekla je Jelena Kondić, koja je zajedno s Kneževićem u klasi Danka Brkića i Slobodana Bijeljca završila Akademiju likovnih umjetnosti. Sjećajući se dana na Akademiji, Kondićeva je istakla da je Knežević sve slike završavao munjevitom brzinom, te da su ga neki profesori često pokušali vraćati na ponovna promišljanja, ali da nisu uspjeli da ga ukrote. Sam Knežević za "Nezavisne novine" otkrio je da je slike stvarao polovinu prošle godine i ove godine gotovo do trenutka otvaranja izložbe.

"Naslov 'Paralelni pristup dubini i površini' je iz tog razloga što sam radio dvije teme. Temu neba, to jest oblaka i temu fasada s prozorima, vratima i svim što ide uz to. Slike sam radio uglavnom klasičnim slikarskim tehnikama, to su ulje i akril na platnu", rekao je Milan Knežević, čije će slike biti u izložbenom salonu "Živorad - Žika Pavlović" nešto manje od mjesec dana - do početka Teatar festa, kada će biti premještene u klub "Talija", koji je takođe u sklopu NP RS. Knežević je, inače, i zaposlen u nacionalnom  teatru Republike Srpske, kao slikar - izvođač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije