Vizuelna umjetnost

Potresna postavka u ime žrtava Jasenovca

Potresna postavka u ime žrtava Jasenovca
Potresna postavka u ime žrtava Jasenovca

BANJALUKA - Izložba "Anatomija zaborava" tri autorke, Vanje Šmulje, Spomenke Kuzmanović i Ljubice Milekić, povodom 70 godina od proboja jasenovačkih logoraša i završetka Drugog svjetskog rata, otvorena je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS).

"Izložba predstavlja donekle drugačiji pristup zločinima koji su se dešavali za vrijeme NDH na ovim prostorima jer budući da nijedna od nas tri autora nije istoričar mi žrtve nismo gledali kao brojeve, nego kao ljude i mislim da je to izložbi dalo jedan sasvim nov kvalitet", rekla je Vanja Šmulja.

Na izložbi su prikazane različite vrste građe, od papirnih plakata, propagandnog materijala ustaškog pokreta iz fonda Narodne biblioteke Srbije, tu je i periodika, rukom pisani i štampani časopisi koji su za vrijeme NDH izlazili u Banjaluci. Međutim, ono što posebno budi negativne emocije i mučninu u želucu kod posjetilaca, a i kod onih koji su postavljali ovu izložbu, jeste muzejski eksponat iz Muzeja revolucije na Mrakovici - u pitanju je nož specijalno napravljen za klanje djece.

"Posebno smo posmatrali stradanje djece, a prije toga prikazan je čitav put, od ideologije nastanka ustaškog pokreta, prvih logora, svih ostalih logora i stratišta pa do samog Jasenovca i prije i poslije rata, odnosno načina na koji je Jasenovac pamćen poslije rata i načina na koji ga se još neki sjećaju", kazala je Šmulja.

Na otvaranju izložbe prikazan je dokumentarni film "Kultura sjećanja", koji zainteresovani mogu pogledati i na sajtu izložbe - anatomijazaborava.nub.rs. U filmu su intervjuisani bivši logoraši, koji su kao djeca bili u logorima širom NDH. Neki od tih logoraša prisustvovali su i otvaranju ove izložbe.

"Sam naziv izložbe 'Anatomija zaborava' možda je mogao biti i drugačiji - 'Diktiran zaborav'. Ja mislim da je ono što se dešavalo na tim prostorima na sve načine nastojalo da se sakrije, da narod u bivšoj Jugoslaviji ne sazna šta se dešavalo u Jasenovcu, a ponajviše u Donjoj Gradini", rekao je novinarima Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, koji je takođe prisustvovao otvaranju izložbe. Izložbu posjetioci mogu da vide do 18. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije