Vizuelna umjetnost

Predavanje o izložbi Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput

Predavanje o izložbi Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput
Predavanje o izložbi Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput

BANJALUKA - U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske večeras je održano predavanje o izložbi "Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput - Evropski konteksti", na kojem je banjalučka publika imala priliku saznati nešto više o konceptu izložbe i stvaralaštvu četvorice umjetnika prve polovine 20. vijeka.

Upravnik Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski izjavila je da je ova institucija kulture nastojala da pokaže kako je Pariz, kao centar evropskog slikarstva u tom periodu, uticao na ove umjetnike, ali i kako su te ideje autori prilagodili sopstvenim likovnim izrazima i stvorili ono što je specifično i jeste srpska umjetnost prve polovine 20 vijeka.

"Na ovoj izložbi možemo da upoznamo različite teme. Svakog od njih smo se trudili da predstavimo kroz najbrojnije i najraznovrsnije radove i portrete, pejzaže, mrtve prirode, kao i Dobrovićevu jedinu kompoziciju koju je naslikao u svom životu, ali i autoportrete", navela je Bugarski.

Ona je dodala da su tragali za specifičnostima ovih umjetnika, odnosno da vide kako je boravak u Parizu uticao na formiranje likovnog jezika, teme, stila, a zatim kako se to mijenjalo pod uticajem domaćeg po povratku u Srbiju.

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske izložena su ukupno 43 djela ova četiri umjetnika.

Osim predavanja o izložbi, publika je imala priliku čuti o djelatnosti Galerije Matice srpske, odnosno o tome da je ovo jedna od najstarijih nacionalnih institucija kulture u Srbiji, da je osnovana 1847. godine na temeljima dobročinstva.

"Umetnička zbirka je formirana tako što je upućen apel rodoljubivom građanstvu da poklanjaju umetničke predmete i sve one predmete koji su od značaja za kulturu i istoriju srpskog naroda", istakla je viši kustos Galerije Matice srpske Snežana Mišić.

Ona je navela da ova institucija ima kolekciju od 10.000 umjetničkih predmeta, od kojih je upravo jedna trećina poklonjena.

Mišićeva je rekla da je osnovna djelatnost Galerije stalna postavka, odnosno postavka srpske umjetnosti od 16. do 20. vijeka, zatim izložbena djelatnost, rad na projektima, rad sa publikom, posebno edukativni programi i radionice za djecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije