Vizuelna umjetnost

Preminuo Erik Hil, tvorac serije knjiga o Žući

Preminuo Erik Hil, tvorac serije knjiga o Žući
Preminuo Erik Hil, tvorac serije knjiga o Žući

LOS ANĐELES - Autor i ilustrator Erik Hil, tvorac serije knjiga o Žući, umro je u 86. godini, poslije kratke bolesti u svom domu u Kaliforniji.

Njegov izum, prozorčić ispod kojeg se nalazi crtež, pretvara čitanje knjiga o šarmantnom i razigranom štenetu u igru žmurki.

Njegove knjige prodate su u više od 60 miliona primjeraka širom svijeta. Hil je, međutim, bio nezainteresovan za pojavljivanje u medijima i nije želio da se prikazuje kao veliki autor i ilustrator, a sebe je jednostavno nazivao - Žućinim tatom.

Hil je rođen je u Londonu, ali se na početku Drugog svjetskog rata nastanio na selu. Seoski život mu, međutim, nije prijao, pa se vratio u London, gdje se zaposlio u jednom studiju za ilustraciju kao potrčko.

Po završetku rata počeo je da radi za reklamne agencije, što ga je dovelo do uspješne karijere kreativnog direktora i ilustratora.

Na scenu dječjih knjiga stupio je gotovo slučajno. Htio je da napiše priču za svog malog sina i, u želji da je učini zanimljivijom, dodao joj je prozorčiće-preklope ispod kojih su se nalazili crteži. Osim toga, potrudio se da ti crteži budu smiješni.

Njegov sin Kristofer, koji je tada imao tri godine, bio je time oduševljen. Hil je potom izmislio priču o štenetu koristeći ideju o prozorčićima kako bi nastavio da zabavlja svog sina. Tako je nastao Žuća.

U današnjim knjigama za djecu mnogo je interaktivnih dodataka poput ovih u knjigama o Žući, ali krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka to je bilo nešto sasvim novo.

Knjiga "Gdje je Žuća?" prvi put je objavljena 1980. i ubrzo je postala izuzetno popularna. Iako je koncept prozorčića bio toliko različit od svega ostalog, sama priča, s blagim humorom i u samo nekoliko riječi, bila je krajnje jednostavna i šarmantna i odmah je privukla pažnju djece predškolskog uzrasta.

Ubrzo su uslijedili i nastavci. Knjige o Žući prevedene su na više od 60 jezika i prodate u više od 60 miliona primeraka, što svjedoči o tome da je dobra knjiga razumljiva djeci širom svijeta.

Erik Hil je 2008. nagrađen nagradom OBE (Order of the British Empire) za pomaganje razvoja pismenosti kod dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije