Vizuelna umjetnost

Preminuo slikar Affan Ramić

Preminuo slikar Affan Ramić
Preminuo slikar Affan Ramić

SARAJEVO - Poznati bh. slikar Affan Ramić preminuo je u utorak veče u 83. godini.

Eminentni umjetnik rođen je 5. juna 1932. godine u Derventi. Mladost je proveo u Mostaru, gdje završava osnovnu školu i nižu gimnaziju. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Za vrijeme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije bio je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i Udruženja likovnih umjetnika Jugoslavije.

Affan Ramić bio je jedan od onih rijetkih umjetnika koji su s istim žarom stvarali u 20. i u 80. godini.

Pored kolaža, koristio se i filigranskim crtežom po ugledu na ornamentiku nakita iz prošlosti BiH. Svojim likom i djelom obilježio je jedno vrijeme, a njegova djela su i sama svojevrsni svjedok vremena.

Dobitnik je najprestižnijih nagrada za svoj istančani rad, a najveće su Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva te Zlatna plaketa humanizma, koju mu je dodijelila Međunarodna liga humanista. Izlagao je širom svijeta.

Svoj bogati umjetnički opus predstavio je na preko 40 samostalnih izložbi, održanih, između ostalog, u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Novom Sadu, Krakovu, Brnu, Banjaluci...

Zajednička komemorativna sjednica Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANU BiH) i Udruženja likovnih umjetnika BiH biće upriličena u prostorijama ANU BiH 22. maja s početkom u 12 časova. Sahrana akademika Affana Ramića biće obavljena na groblju "Lav" u Sarajevu istog dana s početkom u 15 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije