Vizuelna umjetnost

Prije 28 godina umro Endi Vorhol

Prije 28 godina umro Endi Vorhol
Prije 28 godina umro Endi Vorhol

NJUJORK - Na današnji dan 1987. u Njujorku je preminuo Endi Vorhol, jedna od najuticajnijih figura popularne kulture.

Vorhol, koji je preminuo u 58. godini, intrigirao je svojim djelima, muzikom i filmovima, ali i privatnim životom.

Važne ličnosti iz njujorškog "andergraund" umjetničkog i filmskog svijeta pojavljivale su se i u njegovim filmovima, što ukazuje na Vorholovu povezanost sa različitim umetničkim krugovima.

Rođen je kao Endru Varhola u Pitsburgu u Pensilvaniji. Rano je pokazao talenat za umjetnost, a studirao je dizajn na Univerzitetu u Pitsburgu.

U Njujork je preselio 1949. i počeo uspješnu karijeru u jednom magazinu, baveći se ilustracijom i oglasima. Postao je poznat po svojim neobaveznim potezima pri crtanju cipela. To je dovelo do njegove prve izložbe u Njujorku.

Tokom šezdesetih godina 20. vijeka Vorhol je od jednog od najuspješnijih reklamnih ilustratora postao jedan od najpoznatijih umjetnika Amerike. Vorhol je uradio do tada nemoguće - spojio je umjetnost sa komercijalnom umjetnošću i stvorio popularnu kulturu - pop art i kasnije postao poznat kao "Papa popa".

Njegove prve slike prikazuju likove iz crtanih filmova i reklama, koje je radio ručno. Kasnije, Vorhol svoje teme traži u brendovima, zvijezdama i dolarima i isključuje svaki trag "ruke".

Vorhol je slikao i poznate američke proizvode, kao što je "koka-kola", ali i poznate popularne ličnosti poput Merilin Monro, Elizabet Tejlor i Elvis Prisli.

Godine 1963. osnovao je čuveni atelje "Fabrika" u kome su redovni gosti bili slikari, pisci, muzičari i poznate "andergraund" ličnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije