Vizuelna umjetnost

Projekcija budućnosti kroz prizmu prošlosti

Projekcija budućnosti kroz prizmu prošlosti
Projekcija budućnosti kroz prizmu prošlosti

Video-radovi različitih generacija umjetnika, okupljenih oko zajedničke teme pogleda na prošlost kroz prizmu budućnosti, čine postavku "SHARE - Too Much History, More Future", koja je otvorena u četvrtak veče u Muzeju savremene umjetnosti RS (MSU RS) u Banjaluci.

Izložbu organizuje "KulturKontakt Austria", a obuhvata radove 18 umjetnika sa prostora BiH i Austrije.

Među izloženim radovima je i video "Da li namjeravate da me lažete" Mladena Miljanovića, koji je napomenuo da je riječ o radu koji je nastao prije četiri godine, a govori o "hapšenju" profesora i umjetnika Vese Sovilja.

"Mislim da u odnosu na sve izložbe u ranijim institucijama koje su se dešavale ova banjalučka se najviše uklapa u sam naziv. A, to je da govori o jednoj intenciji ka budućnosti. Baza izložbe jesu umjetnici srednje generacije, ali u Banjaluci im se priključuju mladi autori koji su još studenti na Akademiji ili su je nedavno završili i upravo ta komponenta znači da ipak akcenat jeste na onome što će tek u budućnosti biti kao vrijednost", istakao je Miljanović.

Sa dva rada svoje umjetničke intencije ka budućnosti pokazao je i Nikola Kekerović, koji je pobijedio na takmičenju "namaTREba" bijenala u Trebinju.

"U jednom svom radu sam se na ironičan način bavio problemom dosadnog otvaranja izložbi u našem gradu. I tim radom sam želio da napravim neku skicu otvaranja moje buduće izložbe, koje naravno neće ni biti. Dok je drugi rad teletekst, gdje sam svoj odsanjani san napravio u obliku vijesti koje možemo naći na teletekstu", pojasnio je ovaj mladi umjetnik.

On smatra da ljudi više vjeruju videu, ali i da on nije toliko zastupljen kada je domaća umjetnost u pitanju.

"I umjetnici okupljeni oko projekta 'Apartman' za popularizaciju savremene umjetnosti u Banjaluci izlažu u privatnim stanovima. Situacija jeste loša, ali se trudimo da je poboljšamo", dodao je Kekerović.

Autor koncepcije izložbe je Anemari Turk, koja je napomenula da je na osnovu dugogodišnje saradnje sa umjetnicima, kojih ima puno u BiH, bilo neophodno da se skrene pažnja na sve te talentovane ljude.

"Istovremeno mi je stalo do toga da ostvarimo dijalog između umjetnika iz BiH i Austrije. Radovi jesu nastali povodom stogodišnjice od Prvog svjetskog rata, ali nisu toliko vezani za istoriju. Težište smo postavili na kolektivno sjećanje", dodala je ona.

Kustoskinja izložbe u Banjaluci je Žana Vukičević, kustos MSU RS, a postavka se može pogledati do 27. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije