Vizuelna umjetnost

Pronađene Hitlerove skulpture

Pronađene Hitlerove skulpture
Pronađene Hitlerove skulpture

BERLIN- Njemačka policija pronašla je dvije bronzane skulpture konja i granitne reljefe koji su ukrašavali nekadašnju impozantnu zgradu Nove kancelarije Rajha u Berlinu, sedište nacističkog vođe Adofla Hitlera.

Policija u Berlinu saopštila je danas da su statue, koje su decenijama smatrane izgubljenim, otkrivene koordinisanom akcijom sprovedenom u pet njemačkih pokrajina u okviru višemjesečne istrage o ilegalnoj trgovini umjetninama.

U toku operacije zaplijenjeno je nekoliko umjetničkih djela među kojima su pomenute bronzane skulpture, djelo vajara Jozefa Toraka kao i jedan granitni reljef Arna Brekera.

Njemačke vlasti su objavile da je u toku istraga o osam osumnjičenih osoba starosti od 64 do 79 godina.

Prema pisanju lista Bild, dva bronzana konja i dvije statue žena posljednji put su viđeni 1989. na poljani u sklopu sovjetske kasarne nedaleko od istočnog Berlina, neposredno prije pada Berlinskog zida.

Hitler je trebalo da iz Nove kancelarija Rajha, koju je projektovao njegov lični arhitekta Albert Šper, vlada Velikom njemačkom državom. Zgrada je teško oštećena tokom bombardovanja saveznika 1945. godine, a ono što je od nje ostalo srušeno je nakon rata po nalogu sovjetskih snaga.

            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije