Vizuelna umjetnost

Realizaciju projekta "Prijedor grad murala" koče finansije

Realizaciju projekta "Prijedor grad murala" koče finansije
Realizaciju projekta "Prijedor grad murala" koče finansije

Nakon što je objavljeno da je renomirani mađarski umjetnik Atila Samoži, poznatiji pod umjetničkim imenom Vidam, s radom "Transformacija" pobjednik konkursa "Prijedor grad murala", organizator - Udruženje likovnih umjetnika Prijedor (ULUP) - suočio se sa problemom.

Naime, s obzirom na to da su prijedorske vlasti bile primorane da u posljednjem trenutku odustanu od finansijske podrške tom projektu, oslikavanje fasade jedne od zgrada u Prijedoru pobjedničkim muralom dovedeno je u pitanje.

Boris Eremić, predsjednik ULUP, kazao je u izjavi za "Nezavisne" da čine sve što je u njihovoj moći kako bi došli do nekih finansijskih sredstava kojima bi obezbijedili da mural bude oslikan, a samim tim i da se ne prekida jedan značajan projekat.

"Sredstva dobijena od grada najvećim dijelom bila su korištena za pripremu fasade za izradu murala te za druge sitnije troškove. U gradu se pravdaju pražnjenjem kase usljed pomoći ugroženima od poplava. To je argument protiv koga ne možemo ništa. Shvatamo situaciju i sasvim je razumljivo da tako postupe", naveo je Eremić.

Dodao je da će izložba pristiglih prijedloga biti otvorena sutra u Muzeju Kozare u Prijedoru, a od 104 pristigla rada, koliko ih je ukupno prijavljeno na konkurs, biće izloženi oni koji zadovoljavaju estetske i druge kriterije propisane konkursom.

"Učinićemo sve što budemo mogli da do oslikavanja murala ipak dođe. Vremena je ostalo jako malo jer je planirano da se na tome radi u posljednjoj sedmici avgusta. Nažalost, ne ide nam ni vrijeme na ruku. Pobjednik konkursa živi u Berlinu i moguće je da dođe ovdje, a da zbog vremenskih uslova ne bude mogao raditi", rekao je Eremić.

Podrška od grada izostala jer su finansijska sredstva iz budžeta namijenjena za ugrožene od poplava

Dodao je da je ovo jedini konkurs takvog tipa u jugoistočnoj Evropi, i istakao da bi bila šteta da se već na drugoj godini ova sjajna ideja ugasi.

Nagrada "Paola de Manincor" dodjeljuje se jednom godišnje u okviru projekta "Prijedor grad murala", koji realizuje ULUP. Osim novčanog iznosa, umjetnik dobija priliku da na jednoj od fasada u centralnoj zoni u Prijedoru realizuje pobjednički rad.

Tako je prošle godine pobjednica konkursa, mlada slikarka Nataša Konjević iz Banjaluke, realizovala mural "Šeširdžija", koji je ubrzo postao prepoznatljivo obilježje grada na Sani.

Na konkurs su stigli prijedlozi umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Italije, Slovačke, Poljske, Njemačke, Španije i BiH.

Finalna borba vodila se između pet ravnopravnih prijedloga, a nijanse su odlučile da nagrada pripadne Atili Samožiju, renomiranom mađarskom muralisti i street-art umjetniku koji je poznatiji pod imenom Vidam, a nastanjen je, inače, u Berlinu i član je svjetski poznate street-art grupe "The Weird". Više puta je učestvovao u projektima izrade murala u Srbiji, gdje je preko kolega čuo za konkurs u Prijedoru.

Studirao je grafički dizajn na tehničkom univerzitetu u Berlinu, a po završetku studija osnovao je grafički studio "Peachbeaches". Bavi se i DJ-ingom i muzičkom produkcijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije