Vizuelna umjetnost

Rekordnih 1,3 miliona funti za Botičelijev crtež

Rekordnih 1,3 miliona funti za Botičelijev crtež
Rekordnih 1,3 miliona funti za Botičelijev crtež

LONDON - Rijedak crtež italijanskog renesansnog slikara Sandra Botičelija prodat je na aukciji u Londonu za rekordnih 1,3 miliona funti (2,2 miliona dolara).

Nastala krajem XV vijeka "Studija za sjedećeg Josifa", na kojoj je prikazana figura sveca u sjedećem položaju sa glavom naslonjenoj na desnu ruku, prvi je umjetnikov crtež koji se našao na aukciji u posljednjih 100 godina.

Aukcijska kuća "Sotbi", koja je organizovala licitaciju, saopštila je da je to najviša cijena za rad na papiru renesansnog majstora.

Kako prenosi BBC, vjeruje se da je to posljednji od Botičelijevih crteža koji je bio u privatnom vlasništvu. Potekao je iz kolekcije pokojne američke filantropistkinje Barbare Pjasecke Džonson, supruge Džona Stjuarta Džonsona, nasljednika kompanije "Džonson i Džonson", koji ga je kupio 1988. na aukciji u Njujorku za 88.000 dolara.

Osim albuma sa ilustracijama za Danteovu "Božanstvenu komediju", sačuvano je još svega 12 Botičelijevih crteža, a svi, osim navedene studije, nalaze se u muzejima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije