Vizuelna umjetnost

Remek-djela srpskog slikarstva u MSU RS

Remek-djela srpskog  slikarstva u MSU RS
Remek-djela srpskog slikarstva u MSU RS

Izložba "Svjetlost u mraku Prvog svjetskog rata - Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji" otvorena je u četvrtak naveče u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) u Banjaluci.

Brojni posjetioci imali su priliku da vide remek-djela Nadežde Petrović, Mališe Glišića, Milana Milovanovića i Koste Miličevića, čiji su životi i umjetnost svjetlosti trajno prepleteni s užasima i mrakom Velikog rata.

Izložba je organizovana u saradnji sa Narodnim muzejom iz Beograda, a predstavlja autorski projekat muzejske savjetnice Ljubice Miljković.

"Banjaluka je pokazala da je kulturni centar regije i ovo je još jedan dokaz saradnje Srbije i Srpske", istakao je Nebojša Radmanović, srpski član Predsjedništva BiH, otvarajući izložbu.

Bojana Borić-Brešković, direktor  Narodnog muzeja u Beogradu, kazala je da je tema podstaknuta velikim jubilejom ovog muzeja, 170. godišnjicom od njegovog postanka, ali i obilježavanjem 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

"Nismo želeli da govorimo o ratnim nedaćama nego da kroz ovu svetlost, odabravši naše najveće impresioniste, damo jednu novu vizuru i novu nadu svima", istakla je ona.

Žana Vukičević, kustos MSU RS, rekla je da je na izložbi predstavljeno 90 djela i da je njen značaj u tome što obuhvata kapitalna djela srpskog slikarstva. Objasnila je da je ovo prvi put da se u Banjaluci prikazuju vrhunska djela ovih četvoro slikara.

"Imamo priliku da i uživo vidimo vrhunska djela koja su svima dobro poznata iz udžbenika. Impresionizam označava modernu epohu u slikarstvu i zanimljivo je da se razvijao u ratnim okolnostima, a njegovi protagonisti su bili i direktni učesnici rata", dodala je Vukičevićeva.

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, uporedio je izgled MSU RS sa dijelom pariskog muzeja "Musee d'Orsay".

"Ove slike srpskih impresionista stvarane su u najtežim trenucima za srpski narod u prošlom vijeku i njih četvoro predstavljaju i paradigmu stradanja srpskog naroda. Sporazum koji smo potpisali sa ministrom Tasovcem o saradnji institucija kulture Srpske i Srbije živi u punom kapacitetu, a ova izložba je samo jedna od aktivnosti u sklopu te saradnje", rekao je on.

Otvaranju izložbe koja će biti postavljena do 2. novembra prisustvovali su i Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije, Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije u Banjaluci, i Ranko Škrbić, ambasador BiH u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije