Vizuelna umjetnost

Sigmar Polke - razvio pravac koji kritikuje američki kapitalizam

Sigmar Polke - razvio pravac koji kritikuje američki kapitalizam
Sigmar Polke - razvio pravac koji kritikuje američki kapitalizam

BANJALUKA - "Muzika nepoznatog porijekla" naziv je izložbe djela Sigmara Polkea, jednog od najvećih slikara i fotografa poslijeratne Njemačke, koja je u srijedu veče otvorena u Muzeju savremene umjetnosti RS (MSU RS) u Banjaluci.

Polke je jedan od osnivača kapitalističkog realizma, pravca naslonjenog na pop art i opsjednutog kapitalizmom i konzumerizmom. U prostoru MSU RS može se pogledati 40 djela rađenih u tehnici gvaš, a koja su nastala sredinom devedesetih i predstavljaju svojevrstan rezime dosadašnjeg rada tog umjetnika, slikara i fotografa.

Svaki od radova prati posebna legenda, a već na prvi pogled je i "običnom" posmatraču jasna veza između muzike i Polkeovog slikarstva.

Maša Davidović, kustos izložbe, napomenula je da ova postavka predstavlja svojevrstan opis koji je na neki način zaokružio i uobličio čitavo Polkeovo stvaralaštvo.

"Legende koje stoje uz svako od djela idu čak do apsurda jer su dosta poetične i nisu možda vezane za sama djela i ne odnose se na predstave na slikama, ali daju jednu poetičnu notu. To je ono čemu je Polke težio tokom svog stvaralaštva. Uvijek je uplitao tu dozu ironije i može se reći i da je on na neki način bio antiumjetnik", istakla je Davidovićeva.

Pojasnila je da se Polke u svom stvaralaštvu suprotstavlja nepredvidivom curenju boje tako što, nasuprot njemu, postavlja ustaljenu i predvidivu šemu.

Tema gvaševa koji čine sadržaj ove izložbe je zapravo kapanje boje, koje na najbolji način dočarava prirodu gvaša kao tehnike.

Sarita Vujković, direktor MSU RS, navela je da je Polke jedan od najznačajnijih predstavnika evropskog pop art pravca, koji je, iako je inspirisan američkim, u Evropi kritikovao američki konzumerizam.

Postavka, koju je u MSU RS moguće pogledati do 26. aprila, realizovana je u saradnji s Institutom za odnose s inostranstvom i Goethe institutom BiH.

Izložbu je otvorio Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, a posebni gost bio je šef Misije BiH pri EU Igor Davidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije