Vizuelna umjetnost

Slike izgubljenog svijeta pred Banjalučanima

Slike izgubljenog svijeta pred Banjalučanima
Slike izgubljenog svijeta pred Banjalučanima

Izložba "Slike izgubljenog svijeta. Fotografije, priče o životu balkanskih Sefarda" otvorena je u četvrtak naveče u banjalučkom Kulturnom centru Banski dvor, a u okviru programa obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Izložbu su otvorili Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, i Marija Aurora Mehija Eraskin, ambasador Španije u BiH, koja je pojasnila da postavka govori o načinu života sefardskih zajednica u različitim zemljama na Balkanu krajem 19. i početkom 20. vijeka i promjenama kroz koje su one prošle.

"Ovim se potvrđuje vjekovno prisustvo Jevreja, u prvom redu, naravno ne i isključivo, Sefarda u ovim krajevima", kazala je Eraskinova.

Istakla je da izložba predstavlja jačanje veza Španije sa BiH, posebno sa RS, kao i Jevrejskom kulturnom zajednicom.

"Zadovoljstvo nam je da prisustvujemo ovoj izložbi i želimo da se te veze još jačaju", rekla je ona i dodala da Španija niz godina ima dobre veze sa Jevrejima širom svijeta.

Mutabdžija je kazao da izložba predstavlja bitan događaj za kulturu RS, jer je kulturno nasljeđe Sefarda veoma značajno na prostoru Balkana.

"Imamo takvih tragova i ovdje u Banjaluci i u drugim gradovima RS", rekao je ministar, koji je izložbu otvorio u ime Željke Cvijanović, predsjednice Vlade RS, koja zbog obaveza nije mogla da prisustvuje svečanosti.

Mutabdžija je dodao da je izložba samo uvod u ono što se dalje planira učiniti na kulturnom planu u saradnji sa Ambasadom Španije u BiH, te najavio da bi uskoro u Muzeju savremene umjetnosti RS trebalo da bude predstavljeno djelo "Glava čovjeka" Pabla Pikasa, koje se trenutno nalazi u Kozarskoj Dubici.

"Nadamo se da ćemo u tome naići na razumijevanje Ambasade Španije u BiH, da napravimo izložbu i na taj način predstavimo Pikasa i u Banjaluci", naveo je Mutabdžija.

Organizatori izložbe su Ambasada Španije u BiH, Jevrejska opština Banjaluka i "Kasa Sefard - Izrael" iz Madrida. Izložba će biti otvorena do 10. avgusta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije