Vizuelna umjetnost

Spektakularne aukcije i otkrića u 2013. godini

Spektakularne aukcije i otkrića u 2013. godini
Spektakularne aukcije i otkrića u 2013. godini

Pronalasci izuzetnih umjetnina, spektakularna razrješenja najvećih pljački remek-djela, vrtoglavi iznosi postignuti na aukcijama… sve ovo obilježilo je kulturnu scenu u svijetu tokom 2013. godine.

Ove godine konačno je potpuno istražena krađa u holandskoj galeriji "Kunsthal" iz koje su ukradena remek-djela slikarstva, a među njima slike Pabla Pikasa, Lusijana Frojda i Kloda Monea… Pljačkaši Radu Dogaru, Aleksandru Bitu i Eugen Darie su Rumuni, a kraj ove drame bio je pravi crni humor. Želeći da spasi sina, Dogaruova majka je neka djela spalila u peći i tako u dim pretvorila slike nevjerovatne vrijednosti. Njeno lice bilo je na gotovo svim svjetskim naslovnicama, a svijet kulture nije znao da li da plače ili da se smije.

Nije sve u pepelu, nešto je uništeno i iz "dobre namjere". Sesilija Himenz (81) proslavila se samoinicijativnom restauracijom freske "Ecce Homo" u jednoj seoskoj crkvi u Španiji. Fotografije "restauiranog" djela obišle su svijet. 

Krivci su i ratovi i ratni pljačkaši, ali, srećom, ni ovakvi zločini protiv kulture ne zastarjevaju. Godine su prošle pa se vjerovalo da je sve i zaboravljeno, ali onda je u stanu 80-godišnjeg Kornelijusa Gurlita u Minhenu pronađeno nešto više od 1.400 umjetničkih djela, među kojima i ona Pabla Pikasa, Henrija Matisa, Marka Šagala, Paula Klea… Gurlit ih je "naslijedio" od oca, poznatog kolekcionara Hildebranda Gurlita, koji ih je nabavio zahvaljujući saradnji sa nacistima. Veći dio zbirke bio je dio nacističkog plijena. Tu su djela ekspresionizma, dadaizma, nadrealizma i kubizma, pravaca koje je Adolf Hitler nazivao "izopačenim".

U stanu Kornelijusa Gurlita pronađeno 1.400 umjetnina

Zahvaljujući metodi određivanja starosti materijala pomoću radioaktivnog izotopa ugljenika, potvrđeno je da je portret italijanske plemkinje Izabele d'Este naslikan između 1460. i 1650. godine te da je rad renesansnog majstora. Portret je godinama stajao zaključan u švajcarskom sefu, smješten među 400 umjetničkih slika iz privatne porodične zbirke. Sada se zna - naslikao ga je Leonardo da Vinči. I dok je jedno njegovo djelo uspješno pronađeno, drugo je nadahnulo novu potragu. Istraživači od avgusta tragaju za Mona Lizom te su u Firenci otvorili više vijekaova staru grobnicu, tražeći ostatke koji bi mogli potvrditi identitet žene čiji je zagonetni osmijeh Da Vinči ovjekovječio.

Ovo je definitivno bila godina astronomskih aukcijskih iznosa. Tako je triptih "Tri studije Lusijana Frojda" Frensisa Bejkona u samo šest minuta dostigao cijenu od 142 miliona dolara na aukciji u Njujorku.

Društveno-politička situacija u svijetu umjetnike je i nadahnula. Benksi, najpoznatiji ulični umjetnik, u oktorbu je oslikavao njujorške fasade, cijeli mjesec organizovao je akcije, a onda se "obračunao" i sa nehumanim tretiranjem životinja i narugao kapitalizmu.

Ruski umjetnik Piotr Pavlenski sve je odveo korak dalje te je u sklopu performansa genitalije ekserom prikovao uz tlo moskovskog Crvenog trga. Tako je, kako kaže, ukazao na apatiju ruskog društva koje ne reaguje na stanje u državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije