Vizuelna umjetnost

Srbiju umjetničkim djelom uveo u EU

Srbiju umjetničkim djelom uveo u EU
Srbiju umjetničkim djelom uveo u EU

SARAJEVO - Hamid Muhović, akademski slikar iz Sarajeva, koji već mjesecima priprema umjetnička djela velikih formata posvećena Evropskoj uniji (EU), upravo je završio novu umjetničku sliku koja predstavlja Srbiju kao članicu EU.

Ističe da je njegova misija da u formi umjetničkih djela predstavi sve zemlje članice Evropske unije, te da je počeo sa Hrvatskom.

"Odlučio sam se da druga država bude Srbija. Iako Srbija još nije članica EU, ja sam je stavio u taj kontekst i pozvao sam ambasadora Srbije u BiH. Rekao sam mu: 'Dođite da vidite kako nastaje jedna nova država Srbija u Sarajevu!' On je došao i veoma je zadovoljan ovim djelom", kaže Muhović.

Na umjetničkom djelu koje predstavlja Srbiju označen je prostor koji zauzimaju Parlament, Vlada i građani. To su tri cjeline, a slikar ih naziva Srbija, Aleksandar i drugi Vučići.

O umjetničkom projektu, kako ga i sam slikar naziva, pisala je i Harisa Haznadar, magistrica umjetnosti, objasnivši da je ovo djelo koje graniči sa fantastikom, te da je rad slikara Muhovića novi pristup umjetnosti.

"U središtu zbivanja je, ni kriva, ni dužna, Evropska unija, rekla bih zasluženo. Do ovoga trenutka zdrav ljudski razum nije mogao ni pomisliti da se materijalni svijet može pretočiti u apstraktni sadržaj i ugraditi ga u umjetničko djelo. Preciznije i konkretnije: ljudi, žitna polja, njive i livade i sve ostalo pretvorilo se u sitne vidljive i nevidljive čestice koje su ugrađene u umjetničko djelo", kazala je Haznadareva.

Vjeruje da će Muhovićevo djelo biti inicijalna kapisla u budućim vremenima da se umjetnici okrenu društvu kome i sami pripadaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije