Vizuelna umjetnost

Stan sa mirisom Šanela 5

Stan sa mirisom Šanela 5
Stan sa mirisom Šanela 5

Koko Šanel je ikona stila i jedna od najznačajnijih osoba modnog dizajna u 20. vijeku. Ovu slavnu kreatorku najviše pamte po tri stvari: parfemu Šanel 5, odijelima koja se sastoje od sakoa i suknje do koljena, te maloj crnoj haljini koju je učinila svjetski poznatom glumica Odri Hepbern.

Koko je živjela posebnim životnim stilom, koji je i te kako vidljiv čak i u njenom stanu u Parizu koji je bio strateški smješten iznad Šanelovog butika, a spoj je elegancije i luksuza.

Ovaj joj je prostor služio kao utočište u koje bi pobjegla svaki put kad poželi vlastiti mir te odmor daleko od gužve i zbrke modnog svijeta. Prema urbanoj legendi, kad god bi se slavna kreatorka vraćala kući, sluge su nakon zvuka zvona na vratima odmah sve sobe špricale parfemom Šanel 5.

Upravo fotografije stana ove kreatorke biće izložene u londonskoj galeriji "Saatchi",  a izložba će trajati samo 10 dana, i to od 12. do 22. septembra, te biti kratki uvod u njen životni prostor.

Sem Tejlor-Džonson nazvala je taj projekat "Drugi sprat" upravo zato što se stan nalazio odmah iznad butika brenda u Parizu. Na 45 fotografija posjetioci izložbe će moći vidjeti kako je živjela madmoazel Šanel, pa tako i stepenište ogledalo, na kojem je ona voljela sjediti i posmatrati reakciju publike na njene revije koje su održavane u butiku. Na fotografijama se vidi i ručno rađeni namještaj, mnogo knjiga i kristalni luster, a ona je inače vjerovala u iscjeliteljsku moć kristala.

Stan u Ulici Cambon nije tako poznat kao njen apartman u hotelu "Ritz", no upravo je ovdje primala i zabavljala goste. U njemu je držala i ličnu kolekciju mode, a među predmetima dekora ističu se razni kipići te figurice životinja. Najupečatljiviji u stanu kojim dominiraju zlatna i crna boja je bronzani lav - horoskopski znak Koko Šanel. Čak i njenu grobnicu okružuje pet kamenih lavova. Pet, naravno, jer je kreatorka držala da joj taj broj donosi sreću.

Koko je u svom životnom i radnom prostoru spojila dotad nespojive uticaje, smjestivši antikni francuski namještaj u istu prostoriju s detaljima donesenim iz dalekih orijentalnih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije