Vizuelna umjetnost

Stranci održavaju prodaju umjetnina

Stranci održavaju prodaju umjetnina
Stranci održavaju prodaju umjetnina

BANJALUKA, SARAJEVO - Relativno malo tržište i slaba ekonomska moć građana u BiH, sudeći po iskustvima onih koji posjeduju umjetničke galerije, nisu prepreka da istinski ljubitelji dobrih djela, bez obzira na cijenu, dođu do istih.

Slaviša Kević, slikar i vlasnik Galerije "Kević" u Banjaluci, kazao je da istu posjeduje već 14 godina, kao i da je prije toga svoja djela prodavao u vlastitom stanu. Kevićevi pejzaži okoline Banjaluke, ritmični grčevi maslinovog drveća i dvorišta romskog naselja u kojima dominiraju akcenti crvene boje privlačni su brojnim njegovim sugrađanima, ali i onima koji dolaze iz država regiona, pa čak i svijeta.

"S obzirom na motive koje radim, zadovoljan sam prodajom i u tom smislu se ne mogu žaliti. Za moja djela su dosta zainteresovani stranci, ali i domaće institucije jer radim motive Banjaluke pa se to uklapa u njihov ambijent", istakao je Kević.

Kada su u pitanju cijene, Kević navodi da u prodaji ima djela od 15 do 150 KM. Djela nastala tehnikom ulje na platnu moguće je nabaviti po cijeni od 100 pa sve do 2.000 KM. Napomenuo je da kupci najviše uzimaju djela čije cijene ne prelaze 300 KM. Dodaje da je zadovoljan radom ove galerije, ali prije svega zbog činjenice da to sve radi iz ljubavi i, kako dodaje, smiruje mu živce.

Sarajevo se za razliku od ostalih gradova u BiH može pohvaliti sa nekoliko prodajnih galerija, a jedna od njih je i "Paleta" u kojoj su naveli da opstaju zahvaljujući dobrim djelima, entuzijazmu i predanom radu.

"Imamo mnogo posla, ne samo kada je u pitanju prodaja, procjena, restauracija, već i organizovanje izložbi i drugih kulturnih sadržaja. Uvijek može bolje, ali mi smo u suštini zadovoljni", istakli su u ovoj galeriji.

Napominju da ima dosta ljudi koji su zainteresovani za umjetnost, kao i da i oni koji ne mogu da priušte kupovinu umjetničke slike, dođu da pogledaju postavke i bar nakratko uživaju u djelima velikih majstora. U ovoj galeriji su dodali da su njihovi kupci pojedinci, preduzeća ili institucije, ali dosta i stranci. Cijene prodajnih umjetnina u ovoj sarajevskoj galeriji zavise od autora, tehnike, te starosti određenog djela.

Bijeljina je odnedavno bogatija za jednu galeriju, a riječ je o vlasništvu slikara amatera Seada Vidinlića, koji je takođe uspješno spojio ljubav prema umjetnosti i posao.

"Kažu da se za umjetnost živi, ali se od nje ne može živjeti. Evo, ja živim od umjetnosti. Nije to neki život, ali barem nisam gladan. Slikanje mi nije hobi, ono je moja duhovna i fizička hrana, moj hljeb", zaključio je Vidinlić.

Za umjetnike samo najbolje

Jedan od umjetničkih prostora koji već godinama obogaćuje kulturni život stanovnika grada na Sani je "Galerija 96", čije funkcionisanje finansira grad Prijedor i gdje se održavaju različiti kulturni događaji.

"Za ovo sirotinjsko vrijeme mi ne možemo da se žalimo. Riječ je o galeriji koja je vrhunski opremljena, a prije svega dočekujemo umjetnike onako kako oni zaslužuju, a ne na način da su oni nama zahvalni", pojasnio je Tihomir Ilijašević, direktor "Galerije 96".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije