Vizuelna umjetnost

Student medicine crta portrete

Student medicine crta portrete
Student medicine crta portrete

Slaviša Vrećo (23) iz Foče, student treće godine na Medicinskom fakultetu, od malih nogu bavi se slikanjem i izrađivanjem portreta.

"Dok sam bio dječak, uvijek sam nešto crtao po papiru, ali najveća preokupacija mi je bila crtanje džipova", priča ovaj mladić.

On ističe kako je u školi bio najbolji u crtanju, te da je školskim drugarima uvijek slikao nešto.

"Da sam najbolji u tome, vidio sam u prvom razredu gimnazije, kada je na času likovnog profesorica pitala ko želi da uradi portret. Uradio sam portret školskog drugara, ispao je odličan i tada mi se činilo da je to moj maksimum", priča Slaviša.

Potom je na nekoliko godina zanemario crtanje, ali, kako kaže, prije četiri godine na Facebooku je našao nekog umjetnika koji radi portrete i tada je zadao sebi zadatak da mora da bude bar približno dobar kao on.

"Po internetu sam tražio video-klipove o crtanju i slikanju i polako usvajao sve ono što drugi umjetnici rade, i tako malo-pomalo nastajao je jedan za drugim crtežom", objašnjava Slaviša.

Svoje radove je postavio na Facebook profil, gdje su svi imali priliku da se upoznaju sa njegovim crtežima, pa su stizale i narudžbe.

"Za dvije godine, koliko crtam za novac, odradio sam pedesetak portreta i drugih slika, te zaradio više od 1. 000 KM", priča Slaviša, te dodaje da crtež formata A4 košta od 25 do 30 KM.

On ističe da je svaki njegov crtež nastao bez pomoći profesionalnog materijala, ali, kako kaže, ipak svakom radu se posveti maksimalno, tako da jedan portret radi i do 15 časova.

"Više volim da radim portrete sa fotografija, jer puno mi je lakše nego uživo sa modelima", ističe ovaj mladi slikar.

Kako dodaje, bilo je i onih kupaca koji su tražili da mi nacrta i neke banalne crteže koje bi svako umio da nacrta, i to grbove fudbalskih klubova.

"Najveću inspiraciju za crtanje imam slušajući muziku, jer svaka nova pjesma mi je inspiracija za novi crtež", dodaje Slaviša.

Žao mu je što nije upisao likovnu akademiju, ali najveća prepreka mu je bila jer je smatrao da nije dobar, pa da ga ne bi primili.

On ima želju da napravi izložbu svojih radova, ali do sada mu niko u tome nije pomogao, međutim iduće godine planira da je napravi sam.

"Planirao sam napraviti još nekoliko boljih radova, pa ako budem u prilici, tad bih napravio izložbu", govori Slaviša.

Prema njegovim riječima, narudžbi portreta imao je i iz drugih država, iz Srbije, Crne Gore, Austrije i Njemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije