Vizuelna umjetnost

Stvaralačke emocije U ogledalu

Postavka "U ogledalu" Darka Juroševića, akademskog slikara i vajara, otvorena je u srijedu uveče u izložbenom salonu Dječijeg pozorišta RS (DP RS) u Banjaluci.

Juroševićeve slike na velikom formatu sada krase, u pravom smislu te riječi,

zidove izložbenog salona u DP RS, a na otvaranju govorili su i Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, i Predrag Bjelošević, direktor DP RS.

Jurošević, koji je trenutno nastanjen u Milićima, svom rodnom mjestu, stvaralačke nemire, emocije i misaone preokupacije prenio je na platna, koja zasigurno neće proći neopaženo kod posjetilaca.

Vojislav Vujanović, likovni kritičar, naveo je da je poetski ključ prelomna tačka u stvaralačkom procesu Darka Juroševića u kome svijet iskustvenosti rastaljuje svoju neposrednu pojavnost.

Svaka njegova slika je priča za sebe, o čemu svjedoče i nazivi "U ogledalu", po kojoj je i cijela postavka dobila ime, "Haos", "Psihopatija društva", "Muzika", "Sjećanje na Fridu Kalo".

Vujanović navodi da je slika "U ogledalu" istinski podignuta do misterija.

"Ona je teško odgonetljiva i trebalo bi mnogo vremena da se samo deskribira sve što se u njoj nalazi", istakao je on.

Jurošević, koji je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Bogdana Šuputa, kazao je da je srećan što su njegova umjetnička djela sada postavljena u gradu na Vrbasu.

Izlagao je na više kolektivnih izložbi, dok se samostalno predstavljao u Milićima, Novom Sadu, Tuzli i Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije