Vizuelna umjetnost

"Svjetlonosne forme" pred Banjalučanima

"Svjetlonosne forme" pred Banjalučanima
"Svjetlonosne forme" pred Banjalučanima

BANJALUKA - Retrospektivna izložba Vojina Bakića "Svjetlonosne forme" sutra u 19 časova biće otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

Banjalučanima će biti prestavljeno 150 radova, od kojih je 100 skulptura iz svih stvaralačkih ciklusa, crteži, skice, makete spomenika, fotografije, te audio i filmska građa.

Sarita Vujković, direktorica MSU RS, kazala je da je Bakić jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatskog vajarstva 20. vijeka, koji je nepravedno bio zapostavljen u posljednjim decenijama.

"Opus mu je bio fragmentarno predstavljen pa je retrospektivom u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu prvi put ostvarena stručna valorizacija njegovog cjelokupnog stvaralaštva i objektivna interpretacija njegovog apstraktnog izraza, koji je nedjeljivi dio evropske modernističke tradicije", istakla je ona.

Nataša Ivančević, kustos izložbe, istakla je da će na izložbi biti predstavljeni i radovi savremenih umjetnika koji se bave njegovim spomenicima sa različitih autorskih pozicija.

Gostovanje ove izložbe u Banjaluci rezultat je saradnje Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba i MSU RS.

Za tu je retrospektivu Nataša Ivančević, njena kustoskinja i urednica kataloga, dobila nagradu Hrvatskog muzejskog društva, a autorke likovne postavke i saradnice bile su umjetnikove unuke, arhitektkinje Ana Martina i Vjera Bakić.

Prije Banjaluke, izložba je gostovala u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, a u maju bi trebalo da bude postavljena u beogradskom Muzeju istorije Jugoslavije.

Ovom izložbom se obilježava 100 godina od rođenja Vojina Bakića te nastavlja intenzivnije povezivanje srodnih muzejskih institucija u gradovima regiona. Svi ljubitelji umjetnosti izložbu u MSU RS će moći da pogledaju do 22. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije