Vizuelna umjetnost

"Svjetlosne forme" pred Banjalučanima

"Svjetlosne forme" pred Banjalučanima
"Svjetlosne forme" pred Banjalučanima

BANJALUKA - Retrospektivna izložba Vojina Bakića "Svjetlonosne forme", na kojoj će biti predstavljeno 150 radova, od čega sto skulptura iz svih stvaralačkih ciklusa, crteži, skice, makete spomenika, fotografska uvećanja, te audio i filmska građa, biće otvorena 23. januara u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Direktorica ove kulturne ustanove Sarita Vujković rekla je danas na pres-konferenciji u Banjaluci da ova izložba, u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba, "gostuje“ u Banjaluci kao rezultat saradnje dvije muzejske institucije, te finansijske podrške fondacije Hrvatska kuća i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Ministarstva za prosvjetu i kulturu Republike Srpske.

Prethodno je ova postavka bila izložena u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, a ovim gostovanjima se obilježava stogodišnjica rođenja Vojina Bakića, te se nastavlja intenzivnije povezivanje sa srodnim muzejskim institucijama u gradovima regije. 

Kustoskinja izložbe Nataša Ivančević je istakla da je retrospektiva Vojina Bakića "Svjetlonosne forme“, koja je održana u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu od 7. decembra 2013. do 2. marta 2014, ocijenjena kao najveći kulturni događaj 2013. godine u Hrvatskoj. 

''Kroz njegovo djelo istovremeno se mogu iščitati i društveno-političke prilike u kojima je stvarao, ali i životna priča ovog osebujnog umjetnika. Na izložbi će biti prikazani i radovi savremenih umjetnika koji se bave njegovim spomenicima s različitih autorskih pozicija - od interpretacije modernističke baštine u radovima Marka Lulića, preko propitivanja utopijskih modela socijalističkog društva, te pitanjima gubitka društvenog sjećanja u djelima Davida Maljkovića, do kritike našeg odnosa prema spomenici NOB-a u radovima Igora Grubića '', kazala je Ivančević.

Vojin Bakić(1915-1992.), jedan je od najznačajnijih predstavnika hrvatskog vajarstva modernizma 20. vijeka koji je nepravedno bio zapostavljen u posljednjim decenijama. 

Bio je umjetnik velike stvaralačke energije te je tokom gotovo 50 godina stvaranja, realizovao veliki broj radova izuzetnog umjetničkog kvaliteta. 

Njegovi su radovi prepoznati kao izuzetno inovativni i napredni, te su predstavljeni u najznačajnijim prikazima savremene svjetske i evropske apstraktne skulpture. 

Izložba će u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjauci biti otvorena do 22. februara 2015. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije