Vizuelna umjetnost

Trina Meri, umjetnica koja oslikava ljudska tijela, fascinira radom

Trina Meri, umjetnica koja oslikava ljudska tijela, fascinira radom
Trina Meri, umjetnica koja oslikava ljudska tijela, fascinira radom

Njeni modeli se stapaju u znamenitosti Njujorka, kao da su napravljeni od stakla ili ogledala.

A, ona je Trina Meri, umjetnica koja oslikava ljudska tijela, i to na način na kojem bi joj pozavidjeli mnogi. Svoje modele postavlja ispred znamenitosti Njujorka, ali i drugih američkih gradova, i oslikava ih tako da se stapaju s okolinom i postaju nevidljivi.

Iako je nekada preferirala platna, zamijenila ih je nagim modelima, koje kamuflira da se, poput kameleona, stope s okolinom.

Omiljene lokacije su joj most u Bruklinu, Central park, Gugenhajmov muzej, te kule u centru Menhetna.

Tehnika koju Meri koristi je sve samo ne jednostavna. Svoje modele oslikava uživo, na ulici, što je proces koji nekada traje satima, a koji može da privuče neželjenu pažnju prolaznika, koji ometaju sam proces oslikavanja. Takođe, jedan od aspekata njenog rada jeste da su njeni modeli nagi dok ih oslikava, što zna izazvati dodatno interesovanje prolaznika.

Međutim, zakon je svakako na njenoj strani, jer gradske vlasti Njujorka dozvoljavaju skidanje na ulicama grada samo ako je to u umjetničke svrhe. Ipak, kako Meri kaže, to ne sprečava policajce da joj prilaze s vremena na vrijeme. Na ideju da modele oslikava njujorškim znamenitostima došla je početkom godine, kada se preslila iz San Franciska u Njujork.

"Željela sam da se što bolje upoznam s ovim gradom i skoro svakodnevno sam išla u obilaske", priča Meri i dodaje: "Od svih dijelova grada, najviše mi se svidio Bruklin."

Upravo je Bruklinski most mjesto gdje najčešće oslikava modele. Njen svaki rad počinje pažljivo planiranim ritualom, a cijeli rad zavisi od vremenskih prilika, jer kiša može samo upropastiti mukotrpni rad.

Dodire četke i pribora za slikanje doživljavam kao masažu, kaže model Džesika Melou

O tome koliko njen rad zavisi od drugih, svjedoči i primjer kada je oslikavala model s pozadinom u kojoj je bio parkiran i jedan bijeli kombi. Međutim, cijeli trud je propao jer je vozač odvezao kombi prije nego što je ona završila svoj rad i fotografisala ga.

Da njena umjetnost nije nimalo jednostavna, svjedoči i to da joj konstantno prilaze prolaznici, taksisti se slikaju pored modela, postavljaju razna pitanja, što znatno otežava kreativnost. Ipak, njen model Džesika Melou kaže da je već navikla na sve to:

"Sam osjećaj da te neko oslikava je jednostavno divan", kaže Melouova, koja na "posao" odlazi samo u patikama i tangama. Ona još kaže:

"Jednostavno, osjetim taj proces transformacije, taj momenat kada se stapam sa sredinom. Samo oslikavanje nije naporno. Dodire četke i pribora za slikanje doživljavam kao masažu."

Selest Hernandez, prolaznica koja je posmatrala nastanak umjetničkog djela, kaže da je u Njujorku ništa više ne može iznenaditi.

"Ovakve se stvari u Njujorku jednostavno podrazumijevaju. Ovo je tako njujorški", naglašava ona.

Inače, zanimljiva je priča kako je Njujork dozvolio ženama da se skinu na gradskim ulicama, s tim da je to ograničeno samo na umjetničke performanse. Naime, 1986. godine sedam žena iz Ročestera izašlo je na ulice u znak protesta što je muškarcima dozvoljeno da "paradiraju" gradom bez košulje, a ženama nije. Taj slučaj je čak došao i do Vrhovnog suda, da bi na kraju bilo odlučeno u korist žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije