Vizuelna umjetnost

U Banjaluci otvorena izložba četiri umjetnika

U Banjaluci otvorena izložba četiri umjetnika
U Banjaluci otvorena izložba četiri umjetnika

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić otvorio je večeras u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci izložbu "Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput - Evropski konteksti", na kojoj su predstavljena 43 djela.

Radojičić je tom prilikom istakao da Republika Srpska i Srbija civilizacijski pripadaju Evropi. "Evropa stanuje ovdje i kada je riječ o likovnoj, ali i drugim umjetnostima. Banjaluka je uvijek zadovoljna kada naši prijatelji iz Srbije dolaze sa izložbom, koncertom, predstavom ili bilo kojim drugim kulturnim događajem", rekao je Radojičić.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija naglasio je da je veoma važna saradnja Srpske i Srbije u oblasti kulture.

"U Banjaluci je danas potpisan Memorandum o saradnji Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, kojim će se omogućiti kvalitetnija i intenzivnija saradnja institucija kulture Srpske i Srbije", napomenuo je Mutabdžija.

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac rekao je da je ovom izložbom predstavljen mali dio bogate kolekcije Galerije Matice Srpske.

"Sva četvorica umjetnika školovala su se u Parizu, centru savremenih umjetničkih tendencija, nakon čega su se vratili u otadžbinu. NJihovo stvaralaštvo upućuje na evropske kontekste srpske moderne umjetnosti", istakao je Tasovac.

Autor izložbe Tijana Plakovljević Bugarski rekla je da djela srpskih autora prate hronologije njihovih životnih puteva.

"Izložba je nastala iz dva razloga - potrebe da svako vrijeme o umjetnicima, djelima i umjetničkim pojavama razmišlja na svoj način i želje da se javnosti prikažu značajna djela iz fonda Galerije Matice Srpske", rekla je Bugarski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije