Vizuelna umjetnost

U Njemačkoj izložena "živa" replika Van Gogovog uha

U Njemačkoj izložena "živa" replika Van Gogovog uha
U Njemačkoj izložena "živa" replika Van Gogovog uha

KARLSRUE - U muzeju u njemačkom gradu Karlsrueu izložena je replika uha holandskog umjetnika Vinsenta Van Goga, a riječ je o kopiji koja je napravljena na uzorcima DNK-a uzoraka uzetih od Van Gogovih rođaka, javlja Anadolu Agency (AA).

Umjetnik Dimut Štrebe je ovu repliku napravio na osnovu DNK uzoraka uzetih iz živih ćelija Luvea Van Goga, pra-pra unuka Tea Van Goga, inače brata poznatog slikara Vinsenta.

"Živa replika" Van Gogovog uha je pomoću 3D pisača izrađena u bolnici  "Bingham" u Bostonu, a riječ je o uhu koje je umjetnik sebi odsjekao zbog psihičkih problema 1888.

"Nauku koristim poput kista, i baš kao Van Gog slikam slike", kazao je Štrebe.

Ističući da je prvobitno htio da za izradu replike koristi DNK koji lično pripada umjetniku, Štrebe je kazao da su uzorci pronađeni na jednoj Van Gogovoj koverti od slike ipak pripadali nekoj trećoj osobi i da je zbog toga koristio žive ćelije njegovih srodnika.

"Živa replika" Van Gogovog uha izložena je u Umjetničkom i medijskom centru u Karlsrueu i smještena je u specijalnom stakleniku. Izložba će biti otvorena do 6. jula, a znatiželjni posjetioci se čak mogu i obratiti Van Gogovom uhu, jer je pomoću kompjuterskih tehnologija razvijena i ta mogućnost.

Štrebe je najavio da će sljedeće godine repliku uha izlagati i u Njujorku.

Van Gog je bio jedan od najistaknutijih likovnih umjetnika svijeta. Pretpostavlja se da je 1888. sebi odsjekao veći dio lijevog uha, a to se desilo nakon njegove svađe s prijateljem i slikarom Polom Gogenom. Van Gog je 27. jula 1890. iz pištolja pucao sebi u glavu, a dva dana poslije je preminuo na rukama brata Tea, koji se brinuo o njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije