Vizuelna umjetnost

U Titovom bunkeru otvoreno Bijenale savremene umjetnosti

KONJIC - Titov atomski bunker u Konjicu, nekada vojni objekt visoke tajnosti, danas je otvorio vrata kulturnom stvaralaštvu ugostivši treće izdanje Bijenala savremene umjetnosti D-0 ARK Underground.

U prostorijama velilčanstvenog vojnog zdanja izgrađenog u unutrašnjosti zemlje radove su postavila 24 umjetnika iz Izraela, Albanije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije, Rusije, Italije i BiH.

Umjetnici su ovog puta progovorili o periodu hladnog rata te njegovim posljedicama na današnjicu, ali i budućnost civilizacije. Promišljanja su različita i upozoravajuća, prikazana kroz različite aspekte umjetničkog stvaralaštva.

Zvaničnom otvaranju Biijenala prisustvovale su brojne zvanice iz javnog, kulturnog i političkog života BiH te diplomatskog kora. Prigodnim govorima obratili su se direktor projekta Bijenala Edo Hozić, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministar kulture Republike Austrije Jozef Ostermajer, ministar kulture i sporta FBiH Zora Dujmović, te šef Kancelarije UNESCO-a za BiH Siniša Šešum.

Hozić je naglasio da izloženi radovi govore o periodu od 40 do 50 godina hladnog rata te svemu što je ovaj bunker "prespavao", donoseći snažne poruke iz kojih svi možemo učiti.

Uvjerenje da je bunker jedinstveno mjesto u BiH, regionu, pa i svijetu naglasio je ministar Adil Osmanović, naglasivši da je Bijenale izvrstan primjer dobrog spoja vojnog objekta i kulture.

"Vojska se iz ovog vojnog objekta povukla, a sada je na kreatorima kulturne politike i turizma da na nabolji način objekat iskoriste za kulturnu i turističku ponudu", kazao je, dodavši da se Bijenale pokazalo veoma uspješnim u segmentu uspostavljanja regionalne saradnje, dajući veliki doprinos pozitivnom imidžu BiH na međunarodnoj sceni.

Austrijski ministar kulture Jozef Ostermajer naglašava da su BiH i Austrija još od rata počele realizovati različlite projekte saradnje u oblasti kulture i umjetnosti. Ocijenio je da transformacija vojnih objekata u muzeje i umjetničke objekte predstavlja dobar korak za bolji svijet.

"Ovi radovi govore o pozadini hladnog rata. Zanimljivo je vidjeti kako su taj period vidjeli umjetnici", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije