Vizuelna umjetnost

U Torinu izložena tkanina iz ere Isusa Hrista

U Torinu izložena tkanina iz ere Isusa Hrista
U Torinu izložena tkanina iz ere Isusa Hrista

TORINO - Pokrov, za koji se vjeruje da je u njega bilo umotano tijelo Isusa od Nazareta, a na kojem je utisnut lik čovjeka s ranama koje odgovaraju raspeću, izložen je u Torinu.

I dok neki tvrde da je riječ o falsifikatu, nedavne studije su pokazale da se zaista radi o tkanini iz ere Isusa Hrista.

Očekuje se oko milion vjernika koji su unaprijed rezervisali mjesta, a kontroverzna relikvija, čija ni starost ni porijeklo nisu dokazani, posljednji put je bila izložena vjernicima 2010. godine.

Kao i prije pet godina, pokrov je izložen u katedrali Pijemonta u Torinu, ali ovog puta dva mjeseca - dvostruko duže nego 2010. godine.

"Izlaganje Svetog pokrova je i veliki vjerski događaj i veliki događaj za grad", rekao je Pjero Fasino, gradonačelnik Torina, navodeći da očekuje stotine hiljada hodočasnika tokom 67 dana izlaganja pokrova.

Komad tkanine dugačak 4,36 metara, a širok 110 centimetara, ima mrlju oblika ljudskog tijela i navodne mrlje od rana od razapinjanja na krstu. Na njemu se navodno vidi i otisak lica Isusa Hrista. Dobio je naziv po katedrali Svetog Jovana Krstitelja u Torinu gdje se čuva. 

Vatikan je zvanični vlasnik pokrova od 1983. godine, kada su mu ga poklonili nasljednici drevne kraljevske kuće Savoj iz Torina. Pokrov je navodno nađen u jednoj francuskoj katedrali u 14. vijeku, ali se ne zna ni kako je tamo dospio, ni kakva mu je sudbina bila potom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije