Vizuelna umjetnost

Umjetnice opsjedaju muzej

Umjetnice opsjedaju muzej
Umjetnice opsjedaju muzej

Britanski muzeji "Tate Modern" za iduću su godinu najavili niz zanimljivih novih izložbi s posebnim naglaskom na žene, a svoje će retrospektive u nekom od muzeja okupljenim pod egidom "Tatea" imati umjetnice Sonja Delone, Agnes Martin, Barbara Hepvort i Marlin Dumas.

U aprilu naredne godine se u istaknutom londonskom muzeju otvara prva britanska retrospektiva posvećena francuskoj avangardnoj umjetnici Sonji Delone (1885 - 1979). Na izložbi, koja će trajati do avgusta 2015. godine, biće predstavljen opus umjetnice poznate po korištenju snažnih boja i geometrijskih oblika u svojim slikarskim radovima, dizajnu tekstila i scenografijama. Deloneova je sa suprugom, slikarom Robertom Deloneom, naslikala nekoliko velikih murala za Svjetsku izložbu u Parizu 1937. godine.

Radove Južnoafrikanke s amsterdamskom adresom Marlin Dumas narednog mjeseca će imati priliku da pogledaju posjetioci "Stedelijk" muzeja u Amsterdamu, nakon čega u februaru naredne godine putuje u "Tate Modern".

Dumasova se bavi kontroverznim temama, kao što su teme roda i seksualnosti, selebritija i uticaja masovnih medija. Izložba u "Tateu" biće najsveobuhvatnija dosadašnja retrospektiva njenih radova u Evropi, koja daje dojmljiv prikaz njenog stvaralaštva od kraja sedamdesetih godina prošlog vijeka do danas. Izložba će biti otvorena do maja 2015. godine.

U julu će u "Tate Britainu" u Londonu biti postavljena velika retrospektiva britanske skulptorke Barbare Hepvort, dok će u oktobru biti izloženo i sedamdesetak slika i crteža Franka Auerbaha. Porijeklom Nijemac, Auerbah je jedan od najvećih živih britanskih umjetnika. Njegovi radovi u čuvenom muzeju će se moći pogledati do februara 2016. godine.

Izložba "The World Goes Pop", koja će biti otvorena u septembru u "Tate Modernu", donosi do januara 2016. godine globalni pogled na pop art, a nastojaće kroz više od 200 radova nastalih u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošloga vijeka pokazati da taj pokret nije isključiva posljedica zapadnjačke konzumerističke kulture.

Izložba se bavi pop artom nastalim izvan granica SAD i Velike Britanije - u istočnoj Europi, Aziji i Latinskoj Americi, a obuhvata antiratnu skulpturu "Zaljubljene bombe" najvažnije austrijske pripadnice pop arta Kiki Kogelnik, te "Američke interijere" islandskog modernističkog umjetnika Eroa.

Nije rijedak slučaj da i domaći muzeji određeni period posvete upravo umjetnicama. Tako je prije dvije godine u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci bila postavljena izložba "Microstories", a obuhvatala je radove Sandre Dukić, Margarete Kern, Irme Markulin i Borjane Mrđe.

Ova postavka bila je osmišljena s ciljem da se problematizuje kontekst politike rodnih identiteta savremene ženske umjetničke prakse.

U fokusu izabranih radova su bili oni usmjereni ka kritičkoj revalorizaciji prošlosti, kao i refleksiji vlastite situiranosti u istorijskim zbivanjima, ranijem socijalističkom kontekstu, ali i preispitivanjima subjekta u okviru feminističke prostornosti, kao i promišljanju feminističkog djelovanja u novim istorijskim okolnostima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije