Vizuelna umjetnost

Umjetnička djela "iskaču" na svakom koraku

Umjetnička djela "iskaču" na svakom koraku
Umjetnička djela "iskaču" na svakom koraku

NJUJORK - Od sumornog para "Američke gotike" izloženog na autobuskoj stanici u Njujorku, do šarenih zastava sa "Dana saveznika" na raskrsnici u Čikagu, slike iskaču svuda po SAD kao dio, kako je najavljeno, najveće izložbe na svijetu.

Izložba "Umjetnost svuda SAD" (Art Everywhere US) otvorena je ove sedmice i trajaće do 31. avgusta. Izložbu, kako prenosi Rojters, čine reprodukcije 58 slika američkih klasika i savremenih umjetnika od Granta Vuda do Vinsloua Homera. Reprodukcije se izložene na mjestima u gradovima i ruralnim oblastima uglavnom rezervisanim za reklame.

Cilj projekta je da podstakne na razgovor i posete muzejima.

"Nadamo se da će pogled na veliku umjetnost na ulicama podstaći ljude da vide originale", rekao je na pokretanju projekta u Njujorku Daglas Druik, predsjednik Umetničkog instituta Ccikaga.

Umjetnički institut jedan je od pet američkih muzeja koji učestvuje u ogromnoj izložbi koja je otvorena u svih 50 američkih država u saradnji sa Reklamnom asocijacijom Amerike.

"Umjetnost svuda SAD" predstavlja umjetnička djela na bilbordima, autobuskim stanicama i reklamnim panoima. Izložba će se "naći" i na trejlerima u bioskopima i video ekranima na drugim lokacijama.

Američka izložba "uvoz" je iz Britanije gdje je prošlog ljeta organizovana izložba "Art svuda Ujedinjeno Kraljevstvo" prema ideji biznismena Ričarda Rida, jednog od vlasnika kompanije za proizvodnju pića "Innocent Drinks".

"Ona postoji da bi poplavila naše ulice umjetnošću", rekao je Rid tada.

Pedeset slika izabrano je javnim glasanjem. Još osam je dodato zbog "konteksta i dimenzija", rekao je Maksvel L. Anderson, direktor muzeja u Dalasu koji je partner u projektu.

Ljudi koji pogledaju reprodukcije pozvani su da snime slefije ili portrete i objaveih na Tviter, Fejsbuku, Instagramu i drugim društvenim mrežama.

Aplikacija je dostupna za one koji žele da se više upoznaju sa istorijatom djela.

Uz muzeje u Dalasu i Ccikagu, u projektu učestvuje Okružni muzej Los Anđelesa, Nacionalna galerija iz Vašingtona i Vitni muzej američke umjetnosti iz Njujorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije