Vizuelna umjetnost

Umjetnost stvaraju od svega

Umjetnost stvaraju od svega
Umjetnost stvaraju od svega

Goran Čupić (26), Marija Marić (25) i Marika Kelečević (26), diplomci Akademije umjetnosti u Banjaluci, nedavno su pokrenuli prodaju svojih umjetničkih djela putem Facebook stranice "Hand Made Mgm", kako bi došli do nešto novca, jer su nezaposleni.

Dok čekaju pravi posao, nadajući se da će njihov talenat biti iskorišten na najbolji način, govore da je i ovo način da zarade, ali i priznaju da na kraju ipak više djela poklone, nego što prodaju.

Goran Čupić je završio smjer grafika i trenutno je na master programu, a glavni umjetnički proizvod su unikatne lampe i stolovi.

''Pravim radove od grana, lišća, kamena, odnosno od svih materijala koji se mogu naći u prirodi. Ideju za stolove i lampe  sam pronašao na internetu, to mi je bila samo neka početna inspiracija, ali su radovi unikatni'', rekao je Čupić.

On je dodao da ga posebno zanima takozvani lendart, umjetnost u prirodi i da mu život u Kotor Varošu omogućava da se bavi tom vrstom umjetnosti.

Djela ovog grafičara se kreću od 80 pa do 200 KM, što zavisi od njihove veličine, truda i rada koliko uloži. 

Njegova prijateljica Marija Marić diplomirala je slikarstvo i grafiku sa prosjekom 9,6, a nedavno je završila i master studije slikarstva sa prosjekom deset.

Marijina magistarska izložba u sklopu odbrane završnog rada broji ogroman broj radova rađenih akrilom, tušem, uljanim bojama i sprejom.

''Najveći rad dug je sedam metara, dok minijaturica imam oko stotinu, te još jedan broj radova srednje veličine. Zajedno sa kolegama mogu reći da od svega umijemo svoriti nešto i da bez obzira na to što nemamo posao optimisti smo'', rekla je Marićeva.

Ona je dodala da su sada radovi nastali u svrhu odbrane mastera na prodaji te da im cijena zavisi od tehnike.

Najviše je zanima apstrakcija te simboli kroz apstrakciju.

Osim toga ona se bavi i dekupažom, ali, kako kaže, to manje radi, jer i njena koleginica Marika Kelečević oslikava predmete tom tehnikom.

Ona je takođe završila grafiku na Akademiji u Banjaluci, a bavi se i grafičkim dizajnom.

Zbog nemogućnosti da se zaposli u struci nedavno je počela da radi kao trgovac, a dekupažom oslikava tacne, podmetače, patike, te razne ukrasne kutije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije